Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Okusili in videli nepričakovano!

V Brdih je dišalo, kot že dolgo ne! Včeraj, 30.3.2015 se je na najvišji točki čarobne vasi Medane, v Goriških Brdih, kjer oko seže do morja, pri vinarju Belici, kuhalo jedi, take, ki jih ne poznamo več in zato, da bi jih mlajše generacije znale ponovno uvesti na svoje jedilnike, tam, kjer so doma (otroci in jedi) in se brezkompromisno bahati z njimi, tudi čez mejo!

 

Osnovnošolci z Dobrovega, vinske dežele in seveda okoliških vasi Goriških Brd, kjer ima vsaka neko svojo posebnost, tudi v pripravi močnika, saj se ta razlikuje že od tistega »preko ceste«, je pojasnila ga. Darinka Sirk, avtorica knjige o tamkajšnji prehranski kulturi, pa iz Dornberka, od koder so ženske, kot dojilje hodile v Aleksandrijo in nazaj kot »Aleksandrinke« prinašale tudi del tamkajšnje kulinarične posebnosti ter jedi adaptirale po lokalnih zapovedih, pa iz Šturij, tisti spretni prsti, ki se dodobra poglobijo in raziščejo lastno dediščino, ki so jo za seboj puščali popotniki in trgovci na poti z Dunaja v Trst, pa otroci s Podbrda, med hribi in dolinami skritega kraja, ki prav tako, kot sebe, skriva svoje prehranske podrobnosti in iz Kobarida, mesteca v zgornji Soški dolini, ki je svojo tipično »kuhinjo« že ponesel v svet, s pomočjo izjemni kulinaričnih mojstrov, pa vendar se v tej bogati zgodovini prehranske kulture še zmeraj najdejo reči, ki nas presenetijo..in očarajo, kot nas je prevzel nastop vseh sodelujočih!

»Le od kod so zbrskali«, smo se spraševali, ko so hiteli pojasnjevati izvor šimilja, pa toča-furbastega, krompirjeve polente z zelenino (ali šjelnovo) omako, župence ali ptičkov z vrzotami, pa budle z zeljem in prešc, ali ješprena z markandelami in pokuhance s koruznimi štruklji.

Začinjeno z malce nervoze, pa vendar zbrano in pogumno, korak po korak so ustvarjali, zlagali in se pripravljali na predstavitve komisiji, ki je z velikimi očmi in odprtimi ušesi čakala na slastne rezultate. Ker smo ustvarjali v eni najpopularnejših vinorodnih pokrajin, in ker vino in hrana tesno »sodelujeta«, je tudi komisija bila delno iz vrst vinarjev: Stojan Ščurek, Zlatko in Meri Mavrič in Iztok Umer. Svoje mnenje pa je podala tudi ga. Darinka Sirk.

 

Izbrali so dve skupini, ki jih bomo videli v finalu:

•Skupino: Šimilj bend, OŠ Dornberk, ki so pripravili (najprej klobaso, kar tam na mizi), jo skuhali v šimilju, koruzno polento z vrzotami, pršutom v kislem mleku z oljčnim oljem, pa polento z breskvami.
•Skupino: Šturski gurmani, OŠ Šturje Ajdovščina, ki so pripravili polento na več načinov: krompirjevo z zeleno, koruzno z župenco in zdrob z marelično marmelado.


Žalostni, da se je bilo treba posloviti od nekaj izjemnih jedi, ki se zaradi majhnih spodrsljajev nekih drugih podrobnosti, niso uspele uvrstiti v finale, smo z vsemi častmi zaploskali otrokom, ki so s pomočjo svojih mentorjev, opravili pomembno nalogo – z odliko!