Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Otvoritev letošnje sezone!

3.3.2015 se je na gradu Tabor Laško, v restavraciji Pavus pomerilo 8 skupin savinjske doline, ki so prišle iz Mozirja, rečice ob Savinji in Ljubnega ob savinji ter priokazalo del kulinarične kulture prednikov tistih krajev s pojasnili, kdaj ali zakaj so se jedi dejansko pripravljale...

 

Kot uvod na prvo regijsko tekmovanje, smo organizirali tiskovno konferenco, 3.3.2015 ob 9.50 uri na gradu Tabor Laško, v restavraciji Pavus, s pojasnili o novostih in nadgradnjah projekta: Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, kjer so nujnost izobraževanja mladostnikov in koriščenja lokalne hrane na različnih nivojih kuhinje podali:

-Janez Bratovž, priznani slovenski kuhar in mentor projekta
-Branko Podmenik, mentor skupine, ki je v treh letih dosegla največ točk
-Marko Pavčnik, gostitelj
-Državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Tanja Strniša
-Evropski poslanec, Franc Bogovič

 

Svečano, kot še nikoli, z gosti, kot še ne! smo se podali na letošnjo pot raziskovanja lastne kulinarične dediščine, jedi, katerim logična podlaga je lokalna hrana, tista iz lastne, najožje okolice. Današnji dogodek, v restavraciji Pavus, grad Tabor Laško, so počastili visoki gostje, ki jim je mar za zdravje in izobrazbo mladostnikov, za razvoj panog lokalne hrane, koriščenje le-te v jedeh, ki so našim prednikom predstavljale način življenja ali odsevale kulturo bivanja posameznih skupin naše dežele.

 

Branko Podmenik, mentor skupine iz OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik, ki je v treh letih tekmovanja ali raziskovanja dosegla največ točk, je opisal način dela z otroki, nujo po prisluhu in pravilnih prijemih usmerjanja, da bodo rezultate tekmovanj znali uporabiti tudi naprej, Marko Pavčnik, današnji gostitelj in priznani kuhar, ki potrjuje dejstvo, da se lokalno pridelana živila dajo uporabiti tudi v sodobni kuhinji, oz. da so njen nujen sestavni del za ohranjanje identitete slovenske kulinarike, Janez Bratovž, vrhunski slovenski kuharski mojster, ki nam pomaga od začetka, predvsem z namenom spodbuditi najmlajše za kuharski poklic, za željo po kulinaričnem raziskovanju in promociji lastnih jedi, tudi po svetu, državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Tanja Strniša, ki je poudarila nujo predvsem iz razloga posledic hranjenja z živili, ki niso prepotovala veliko kilometrov, ki sovpadajo z lokalno proizvodnjo, letnim časom in regijo glede na geografsko lego dežele ter evropski poslanec, Franc Bogovič, ki je pojasnil stališča do lokalne hrane v evropskem prostoru, spodbudil otroke k spremljanju pridelave živil, ohranjanja zavesti uporabe le-teh, poudaril, da je projekt »zrel« za širitev preko meja, z željo po vabilu dvojezičnih osnovnih šol manjšin, kasneje pa morda tudi korak proti notranjosti naših, prav tako kulinarično zanimivih sosed.

 

Ob tem je g. Franc Bogovič izdal vrhunec letošnje nagrade za 3 zmagovalne skupine, ki bodo ob dnevu državnosti, med 22. in 25. junijem obiskale Bruselj. Svoje raziskovalno delo v obliki nekaterih jedi bodo tekmovalci imeli čast predstaviti v mestni hiši in dan za tem v slovenskem veleposlaništvu v Bruslju. Izlet bo oplemeniten z ogledom znamenitosti in kulinaričnih značilnosti mesta.

Nagrado za dosedanje delo si zasluži skupina Prekmandeljcev, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, ki bo svoje delo predstavila v okviru praznika državnosti, 23. Junija, na slovenskem veleposlaništvu v Londonu ter tam obiskala nekaj zanimivosti mesta.

Eno zmagovalno ekipo čaka posebna kulinarična delavnica na Akademiji Jezeršek! Saj nikoli ni prezgodaj, da se mladi kuharski upi srečajo s profesionalno kuhinjo, v kateri ustvarjajo kreacije priznani kuharski mojstri. Mladi kuharji bodo seznanjeni s potekom dela v kuhinji in kuharskim poklicem, spoznavali nove okuse ter pričarali pravo mini kuharsko pojedino.

Sledi kulinarično popotovanje po Dolenjski, delavnice pri pridelovalcih ali predelovalcih lokalne hrane po vseh slovenskih regijah.

Naj »mlečni izdelek« in naj »žitni izdelek« si bosta zagotovila masovno proizvodnjo pri partnerjih projekta, Mlekarni Celeia in Žitu, kjer bodo pri procesu izdelave sodelovali otroci, avtorji in predvsem nadzorovali recepture.

Kot že doslej, pa načrtujemo nastope na priznanih kulinaričnih prireditvah ob boku priznanih kuharjev.

Vse to je bilo uvod v prvo regijsko tekmovanje, ki smo ga 3.3.2015, na gradu Tabor Laško, v restavraciji Pavus izvedli za 8 skupin Savinjske spodnje in zgornje doline.
Takoj smo ugotovili, da so otroci dodobra »zavihali rokave« pri raziskovalnem delu, angažirali svoje prednike, poiskali zaprašene recepte in jih z malce lastne domišljije predstavili nam in strokovni komisiji, ki so jo sestavljali: Janez Bratovž, Marko Pavčnik, Sebastijan Weber, etnolog, Štefi Videčnik, predstavnica MKGP ter ostali prisotni javnosti, ki je temeljila na obisku partnerjev projekta, predstavnikov medijev in strokovnjakov s kulinaričnega področja.

Seznanili so nas z luknjo in pojasnili, zakaj mora biti prav tam, ajdovo župo, fižolom s skuto, ajdnekom, beračevo torbo, firožem, žlinkrofi s suhimi hruškami, rajzelcem in še mnogo, za savinjsko regijo značilnimi jedmi, ki so vsebovale lokalno pridelano hrano, značilno za regijo ali celo nabrano okoli hiše.

Imamo tudi prve zmagovalce, ki se neposredno uvrstijo v finale.

To je skupina: L'ibenski flosarji z OŠ Ljubno ob Savinji, drugo mesto je dosegla skupina Rečiški kuharji, OŠ Rečica ob Savinji, tretje mesto pa skupina Mozirski kuharji, OŠ Mozirje.
Kdo od njih bo še dobil mesto v finalu, bo znano po koncu vseh regijskih tekmovanj.

Čestitamo vsem, saj so dejstvo, da so odločale skoraj nepomembne malenkosti, potrdili priznani kuharski mojstri.