Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Tradicija Posavja, Bizeljskega, Kozjanskega

23.3.2015, v gostilni Vovko na Ratežu pri Otočcu, smo strmeli v roke osnovnošolcev Radeč, Planine pri Sevnici, Krmelja, Bizeljskega, Pišec in Boštanja.

 

Dišalo je po pravi kuhinji Bizeljskega, Kozjanskega na enem koncu, pa dotik knapovske kuhinje, »mi smo pa Štajerci«, se je slišalo in vsaka jed je bila na pravem mestu, se pravi pripravljena na mizi osnovnošolcev, od koder dejansko prihajajo, čeprav gre za majhen kos Slovenije, se je zdelo, da smo priča reviji jedi široke dediščinske zapuščine.

Kot, da bi šlo za življenje ali svetovno prvenstvo, se otroci niso dali prepričati, da gre za dan, ko naj uživajo ob štedilnikih, dan, ko bo dišalo – in to ne v šolskih klopeh. S popolno koncentracijo, izvrstno pripravo, izvedbo, ki so ji sledili prikazi jedi, kot, da bi gledali umetniške slike, okusi, na katere bi bili ponosni tudi najzahtevnejši kuharski mojstri in zgodbe, ki so nadgradile vse prej našteto. Uporaba domačih, lokalnih sestavin, je tukaj seveda samoumevna, za otroke povsem logična. Potanc, korejevec, bizeljska mlinčevka, jabolčni fižol, v dveh oblikah, od katere si je ena prislužila 100% število točk x 2!, pa pišečka marelica, vpeta v mlečni namaz, koruzna prga in posiljeno zelje. Bizeljski ajdov kolač, ki je vsakoletni vzrok tekmovanja tamkajšnjih kuharic ali kuharjev, kot vrh zgodbe, pa jedi, kjer so dodali kanček svoje domišljije, ob uporabi sestavin iz lastne – najbližje okolice, kot so med drugim bile koruzne pogačice z borovnicami, ajdovi cmoki s prinelami, fanikohen, ki je spominjal na krumpantoč, boštanjska voščenka s pečeno kašo… Jedi so se topile v ustih, ena boljša od druge, tudi lepotno tekmovanje je bilo zahtevno.

 

Še zahtevnejše je bilo sprejeti odločitev, saj je komisija, ki so jo sestavljali:
•Rok Vovko, odličen kuharski mojster tradicionalne kuhinje, tudi na sodoben način in naš gostitelj
•Drago Košak, predstavnik Turizma Novo mesto, sicer velik poznavalec tamkajšnje kulinarične dediščine
•Borut Jakše, lastnik stare novomeške gostilne Jakše, s tradicijo
•Andrej Bartelj, kulinarični kritik in novinar


Ob vsaki predstavitvi ostala kar brez besed, po tem pa se je slišalo le: »Tudi moja babica mi je kuhala to, moja pa mi je pripravila tako, joj, ko smo bili otroci, smo to jedli najraje,…« In ko so se »pogovorili«, je padla odločitev, za katero so, kot smo že navajeni, odtehtale malenkosti.

 

V finalu bomo videli dve skupini in sicer obe z OŠ Bizeljsko:
•Skupina Bizeljski kulinariki, ki so pripravili: korejevec, bizeljsko mlinčevko, ajdove palačinke s skutnim polnilom in spekli ajdov kruh ter zraven ponudili skutin namaz
•Skupina Vinogradniki, ki so pripravili bizeljski ajdov kolač, koruzno prgo na regratu z napravo in ajdove cmoke s prinelo

Čestitamo skupinam, ki jih spremljamo že nekaj let in ki nadgrajujejo svoje znanje, čestitamo tudi novincem, ki so se potrudili razumeti naše – in svoje poslanstvo ter se zahvaljujemo vsem mentorjem, ki kažejo pot otrokom, da bodo znali spoštovati svoje.