Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Po štajersko!

…in lokalno značilne jedi spodnje Dravske doline so bile danes, 10.3.2015, tema ocenjevanja tretjega regijskega tekmovanja v raziskovanju lastne prehranske kulturne dediščine. Kuhali smo v gostilni Anderlič, nad mariborskim mestnim parkom in med trtami, ki bodo čez nekaj mesecev ponovno »rodile« žlahtno kapljico.

 

Skupine iz Maribora, Pesnice, Vojnika, Slovenskih Konjic, Ptuja so postregle z lokalno značilnimi jedmi, katerim podlaga je v večini bila kaša ali žitna skorjica, mlečni izdelek, ki so ga vpletli v jed, ki bi si jo želeli imeti za šolsko malico, suho sadje in da, tudi pohano kuro smo imeli na jedilniku!

Bolj značilne »ob mestne« jedi in morda malce manj tiste »mestne«, jedi iz kartuzijanskega samostana in jedi, ki so bile plod otroške domišljije, so vsebovale lokalne sestavine, tiste, ki jih najdemo okoli hiše, tiste iz sosednje kmetije ali take, ki pač niso prepotovale veliko kilometrov (ali celo metrov). Priča smo bili paleti zanimivih in okusnih jedi, kjer se je po dolgem času na podlagi poguma mladih kuharjev, ponovno pojavila riba! Otroške spretnosti pri pripravi jedi, kot resnejših manipulacijah, zaključevanju krožnikov in pojasnilih, ne poznajo meja. Rase kvaliteta dela, interpretacije in vse skupaj seveda na podlagi zanimanja mladostnikov o lastni dediščini, katerega znanje z veseljem prenašajo na mlajše generacije.

 

Strokovno komisijo so sestavljali strokovnjaki različnih področij:
•Adrijana Bezeljak, predstavnica Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
•Jernej Kovač, predstavnik Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
•Jasna Radič, predstavnica Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, sektorja za turizem
•Jože Anderlič, gostitelj in priznani štajerski kuhar s tradicijo
•Eva Anderlič, diplomantka na gostinski šoli in uspešna začetnica v domači kuhinji

Odločitev je bila težka, kot je to že običajno, saj so zmagovalci prav vsi mladi kuharji, ki se spopadejo s pomembno nalogo, vendar je bilo treba odločiti se o zmagovalcu, ki je skupina:
Špeglarji, OŠ Pod Goro, Slovenske Konjice, ki je komisijo prepričala z:
•Malo kartuzijansko malico, ki je vsebovala dimljeno ribo z ješprenom in nekaj zanimivimi dodatki
•Kašo z okusi po Sloveniji, ki je bila sestavljena iz postrvi z ajdovo kašo, zelenjavo in postrvjimi ikrami
•Zimskim sladkanjem, ki je vsebovalo tri različne prigrizke, povezane z medom, kosmiči, jogurtom in ostalimi dodatki.

Pohvaliti je potrebno tudi dekoracijo jedi!
Čestitamo vsem tekmovalnim skupinam in njihovim mentorjem.