Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Dogodek brez primere!

Res ne vem, kje začeti, vendar nikar končati okušati in gledati jedi, ki so jih pripravili osnovnošolci Kamnika, vasi Tuhinjske doline in Vrhnike! Čeprav 13.3. 2015, (v petek), je v gostilni Pečarič na Vrhovcih dišalo, vrvelo in bilo tako slastno, da je z besedami težko opisljivo! Takoj na začetku velja pripomniti, da so si finala zaslužili vsi, odtehtale so pa take malenkosti, ki jih (morda) razumejo le priznani uveljavljeni kuharji…

 

Nikakor ne moremo govoriti o obronkih Ljubljane, saj ima vsak del omenjenih krajev in vsaka jed, ki so jo predstavili svoje poreklo, svoj zakaj ali zato, značilnost, povezano z zgodovino ali kulturo bivanja, predvsem pa uporabo domala izključno lastnih – domačih sestavin, iz svojih kmetij. Od jogurta, sladke smetane, skute, moke, do takih, ki se jih v trgovini sploh ne dobi: prvo kravje mleko ali mlezva - mlezivo, še malce rumeno, iz katerega so pripravili skuto, kri, iz katere so zakuhali vlivance v firuž in ob tem pojasnili razliko med tem in onim iz Savinjske doline, spekli kruh z meto in peteršiljem, izdelali žlinkrof iz ostankov kruha in mesa, ki je v juhi spominjal na petelinčka, masovnik, da ga ni bilo izpustiti iz mize, pojasnili zgodovino pastinaka, ki se je v časih babičine kuhinje uporabljal veliko pogosteje, kot sedaj, izdelali t'hinske bleke, krhlovko, postregli z všenco ali danko, kot jo pozna večina? sladokuscev, da,-- in zalili so s t'hinsko vodo, ki so jo prinesli s seboj!!, tuhinjsko filo, kloštrsko kremšnito so s sestavinami, ki sodijo v recept posodobili na izjemno inovativen način, uporabili trnič in kajžerco, pa ženof, postregli, razložili od kod in zakaj ali kje so dobili podatke za jedi, ki jih je ob določenem času ali pa kar vsak dan užival Ivan Cankar in še in še….

Po podatku, da je na OŠ Šmartno v Tuhinju bilo prijavljenih preko 100 otrok in so morali uprizoriti predtekmovanje, so občutki izjemni, a mešani, saj biti priča preko 300 jedem, ki so zaznamovale preteklost kulinarično tako bogatih krajev, bi bilo izjemno slastno in navdihujoče doživetje ob spremljanju mladih nadobudnežev, ki pojasnijo vse podrobnosti posamezne jedi, po drugi strani pa si zaslužijo nagrado oni, mentorice, učiteljice in šolsko osebje, ki jih spodbuja, jih pripravi in usmeri k črpanju informacij ter starši, ki jim dajo vso potrebno podlago.

Z obiskom in za spodbudo mladim kuharskim mojstrom, nas je počastila državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Andreja Barle Lakota ter Petra Ložar, gostili smo visoke strokovnjake iz različnih področij, naše delo si je ogledal tudi Drago Bulc, ki se strinjajo, da je raziskovanje kulinarične dediščine in osveščanje ljudi o njej, nujno potrebno in so ob enem sestavljali strokovno komisijo:

 

•Janez Bratovž, priznani kuhar, ki mu je kulinarika Tuhinjske doline še posebej pri srcu
•Dr. Janez Bogataj, najvišji strokovnjak s področja etnologije in z njo povezane kulinarike
•Ana Šušteršič, kreativni vodja kulinarike v Hiši kulinarike Jezeršek, ki jo skupaj s prof. Janezom Bogatajem povezujemo z rojstvom gibanja Okusiti Slovenijo in ki bo gostila finaliste in zmagovalcem nudila delavnico pri Akademiji Jezeršek
•Petra Križan, predstavnica Turizma Ljubljana, ki še posebej v zadnjem času pospešuje ponudbo lokalno značilnih jedi tudi na področju gostinstva.

Na našo veliko žalost je bilo treba izbrati, soočiti se z razočaranimi obrazi, upravičeno! Zmagovalci so tokrat bili vsi! V upanju, da se od jedi in izvajalcev nismo poslovili trajno, je komisija za direkten vstop v finale izbrala:
•Skupino Kloštrske princese, OŠ Kamnik, ki so pripravile gamsovo juho s štrukljem, baje boljšim od nekaj njih v gostilnah, ječmenovo kašo s kajžerco in trničem in kloštrsko krem šnito na sodoben način, vendar le oblikovno
•Skupino T'hinski ostanki, OŠ Šmartno v Tuhinju, predstavnico izjemne celotne skupine mladih kuharjev raziskovalcev, ki so predstavili Firovž z ognjičevim kruhom, krhlovko, z različnim suhim sadjem in t'hinsko skuto, kjer je bilo vpleteno mlezivo ali kolostrum, pripravljeno na način, ki je spominjal uživanje te jedi v babičinem objemu.

 

Kot je že zapisano, je vsaka beseda, namenjena dogodku v gostilni Pečarič, premalo, zato le iskreno čestitamo vsem vpletenim za lojalnost do lastne okolice, z željo po vnovičnem snidenju!