Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Tradicija meščanske kuhinje...

V gostilni Pečarič na Vrhovcih v Ljubljani je danes, 12.3.2015, dišalo po ljubljanskih jedeh, ki so zaznamovale obdobje naših pra ali pra pra…babic! 10 ekip tekmovalcev ljubljanskih osnovnih šol je dokazalo, da je tudi meščanska kuhinja včasih imela tiste svoje značilnosti, po katerih se je dalo ločiti lokalno pripadnost ljudi in posledično jedi.

 

Tudi nekaj »včlanjenim v strategijo »Okusi Ljubljane«, kot so šmarnogorski ričet, pa hopel popel, ljubljanske pehtranove palačinke, všenat zele, goveji jezik, pražen krompir in podobnim so otroci dodali ne-motečo, a svojo noto ter vse razloge pojasnili. Vse ostalo je imelo pečat lokalnih sestavin, hrane iz naše – in njihove bližine, ki so jih povezali v inovativne rezultate in jedi, ki so, pa čeprav tudi vsak dan, bile del jedilnika naših prednikov. Izjemna predstava od postopka do predstavitve, okusa in videza, je danes zaznamovala splošno vzdušje tudi med tekmovalci, ki so bili prijetno nervozni, ali pa le dovolj zbrani, da jim je uspelo, kar so si zadali! Med obiskovalci in strokovno komisijo je bilo začutiti navdušenje in morda olajšanje: še so jedi in otroška domišljija, želja po raziskovanju dediščine in lojalnost domači hrani, ne pozna meja. Ročne spretnosti pri izdelavi krofoflancatov, kifeljčkov, pohanih jajc s kozjim sirom, skutnih žepkov fižolovih polpetov, polnjenih bučk z možgani in še mnogo zelo zanimivih jedi, so očarale strokovnjake z vseh področij. Gibanje: »Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele« pod okriljem Turizma Ljubljana, morda dobiva nove ideje in možnosti razvoja.

Danes je komisijo, ki je otrokom gledala pod prste domala ves čas, sestavljalo kar nekaj strokovnjakov iz različnih področij. Janez Bratovž, visoko cenjeni slovenski chef, tudi v svetu!, ki stremi k stalni popolnosti in nadgradnji že tako visokega standarda kulinarike in ki otroke ter naš projekt spremlja od začetka. Viktorija Grašič Bole, predstavnica Turizma Ljubljana in ena od glavnih vizionarjev širitve ljubljanske kuhinje in posledično razpoznavnosti regije, v svet pod terminom Okusi Ljubljane, Saša Rakita, ustanoviteljica podjetja in ideje Food Fatal, ki na podlagi odličnih okusov stremi k še bolj odličnemu videzu cateringa, Jure Pečarič, gostitelj in naslednik tradicionalne gostilne, ki je prenekateremu Ljubljančanu in ostalim nudila in še vedno nudi zatočišče ob dobri domači hrani s sodobnim navdihom.

Ob tej obilni beri zanimivih jedi, se je bilo zelo težko odločiti o zmagovalcu. Upoštevajoč pripadnost vseh treh tekmovalnih kategorij lokalciji, od koder prihaja skupina, povezanost z dediščino, koriščenje domačih, lokalno pridelanih sestavin, vizualna in verbalna predstavitev ter seveda okus, je komisija izbrala zmagovalno ekipo, ki je danes:

Skupina Jezički, (mednarodnega oddelka) OŠ Danile Kumar, Ljubljana ki je izbor upravičila z:

•Domačim govejim jezikom v kombinaciji z denstanim krompirjem
•Medeno strjenko s celotnim izborom semen, prelito s temno čokolado
•Še toplim ajdovim kruhom s skutnim namazom z raznolikimi lokalnimi dodatki


Na veliko žalost se je bilo treba posloviti od nekaj izjemnih jedi, ki zaradi malenkostnih spodrsljajev ostalih kategorij, niso napredovale. Čestitamo vsem udeležencem in obljubljamo, da bomo ustvarili še veliko priložnosti za promocijo vseh, danes »prikuhanih« jedi.