Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Predani svojemu izročilu!

Kdaj ste nazadnje jedli ocvrte slive ali kruhov šmorn z domačo skuto in jabolki, pa fucek ali marmeladni zos, prav domače buhteljne, tokrat z orehi, kruhovko..? Ali morda še nikoli? Zato, ker danes, 16.3.2015 niste bili v Vili Podvin, kjer je 8 skupin Gorenjcev – osnovnošolcev, uprizorilo gorenjski kulinarični praznik!

 

Mojstrana, Lesce, Radovljica, Kranj in Lipnica pri Kropi ter še mnogo ostalih vasi v okolici omenjenih krajev, od koder prihajajo današnji tekmovalci, so oplemenitili svoj jedilnik, čas zavrteli nazaj in na današnje – delno sodobno opremljene krožnike ali sklede, postavili svoj del kulinarične dediščine, upamo, da ne le za en dan.

Kako že gre ona o župi z bauhom, ki so ga baje Kamnogoričani pojedli svojim sosedom in so se le-ti morali zadovoljiti le z župo..in od takrat se »zmerjajo« z bauharji in župarji, baje še danes, pa zgodba o žetvi trave, ki je nekdaj pomenila praznik in so si pripravili hruševe krape (rečejo jim tudi Dovški), prav take smo okušali danes. Na piedestal pa so, priznamo da po nekaj pesimističnih pogledih ali komentarjih, brezkompromisno skočile «Prešernove fige«, take, kot so si jih zamislili otroci iz Kranja ter obnemele ali utišale občinstvo, komisijo in vse ostale. Komisija je bila enotna, da je vsaka skupina imela vsaj eno jed, ki bi jo bilo vredno takoj postaviti na krožnike (vsaj gorenjskih) gostiln, nekje smo bili priča večji količini mladostniške iniciative, drugje je prevladala tradicija, tudi taka, ko se je preprosto bilo treba nasititi. Od videza, okusa in zgodb, ki smo se jim z veseljem predajali, je bilo vse skupaj za 10 točk. Da, slišali smo tudi zgodbo, sicer od žirantke, vendar smo skupaj zato, da se izobražujemo navzkrižno, od kod rek:«Imaš krompir«, ki je popestrila okušanje slastne krompirjeve juhe. Namreč za tem, ko je Marija Terezija zaukazala saditi krompir, kjer je le to bilo možno, so se fantje, ki so »imeli krompir«, se pravi njivo s posajenim krompirjem, lahko izognili vojski. Takrat je razlog bil tako tehten, da se je ohranil do danes. In danes smo mi, sicer brez njive, zares imeli krompir, saj so nas očarali mladi kuharski nadobudneži.

Strokovno komisijo, ki je svoje znanje, ročne spretnosti, nasvete, prigode o jedeh, etnološko podlago in tiste male kuharske skrivnosti, delila z otroki, so danes sestavljali:

 

•Kuharski mojster Uroš Štefelin, ki je ob enem bil naš gostitelj v Vili Podvin
•Ana Šušteršič, kreativna vodja kulinarike v Hiši kulinarike Jezeršek, ki bo gostila finaliste, in tudi kasneje zmagovalce v Akademiji Jezeršek
•Matjaž Erzar, kuharski mojster predvsem na področju divjačine in z njo povezane domače kuhinje
•Etnologinja, Tatjana Eržen, iz Gorenjskega muzeja, ki je dodala svoj pečat zgodovine zanimivim jedem.

Odločitev o zmagovalcu?!? Nemogoča!! Ponovno so izbrali dva, čeprav bi si finala zaslužila še kaka druga skupina (tudi iz Lipnice pri Kropi), pa vendar napredujejo:

 

•Gorenjski nageljčki, OŠ Simona Jenka Kranj, ki so pripravili: zos (marmeladni), pražen krompir in meso, kruhovko, ocvrte slive, Jenkov nagelj s kranjsko klobaso in mlečni močnik
•Kranjske kuharce, OŠ Simona Jenka Kranj, ki so pripravile: govnač s šmornom (ki je bolj spominjal na gibanico), ribano kašo v mleku, Prešernove fige po njihovo in pečeno kašo s slivami in domačo marmelado.

Ker se pri nas neprestano kuha, se kaj zakuha in o novih dogodivščinah vas bomo seveda obvestili. Morda se nam obeta kaka predstava več, vendar o tem v nadaljevanju.

Čestitamo mentorjem za izjemno pripravo, za spodbudo mladim in usmeritev k izvirnim informacijam ter seveda vsem tekmovalcem, ki so današnji dan naredili nekaj posebnega.