Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Odkriti zakladi Dolenjske

Vnovič presenečeni nad izborom tekmovalne ponudbe in zadovoljni, da delajo velike korake naprej v vseh kategorijah poslanstva našega projekta! Osnovnošolci namreč, ki jih spremljamo že 4 leta in… razumejo zakaj vse to, tisti, ki so se tekmovanja udeležili prvič. Skupine Novega mesta, Rake in Škocjana so danes, 26.3.2015 v Centru biotehnike in turizma Grm kuhali, kot veliki kuharski mojstri.

 

Če smo se spraševali, ali je sploh še možno izbezati kako jed, ki je bila tipična ali tradicionalna za posamezno mesto ali vas in označevala del kulturnega življenja naših prednikov, ki se v štirih letih še ni pojavila na jedilniku, smo danes vnovič dobili potrditev, da je otrokom mar, da svojo pomembno nalogo jemljejo z vso resnostjo in preko medgeneracijske komunikacije izbrskajo najokusnejše podrobnosti svojih (pra) babic s popolnim sočutjem do lokalno pridelanih sestavin! Izjemen nabor jedi, tudi takih, ki si bi jih želeli imeti za šolsko malico, pa vseeno povezanih s tradicijo in sestavinami od bližnjih kmetov ali pridelanimi na domači njivi, celo takih z geografskim poreklom (raška čebula). Vsaka jed je imela svoj »zato«, saj so suvereno so pojasnili, kdaj ali zakaj so jo pripravljali in zakaj so prav te sestavine bile potrebne za telo.


Jedi, kot so pastirski sir ali domača pletenica, pa prsno zelje z ocvirki, potanc, pa kašpret s kislim mlekom, koruzni štruklji, mlečna juha s kašo, krompirjeva, kruhova in skutina potica ali suha juha, so očarale komisijo, ki je bila sestavljena iz različnih, v projekt vpletenih področij:

 

•Borut Jakše iz tradicionalne gostilne Jakše iz Novega mesta
•Ivica Križ, etnologinja iz Dolenjskega muzeja Novo mesto
•Drago Košak, predstavnik zavoda za turizem Novo mesto
•Tatjana Ravnih, učiteljica z Centra biotehnike in turizma Grm

Prav zares se je bilo težko odločiti, saj je napredek v celotnem procesu dela bil očiten. Soglasni smo bili ob dejstvu, da si vsaka jed zasluži postati del ponudbe tradicionalnih slovenskih gostiln in tudi katere druge, sodobnejše, saj so prav te – lokalno značilne jedi tudi v svetu daleč najbolj cenjene.

Izbrali so:
•Skupino: Raški č'bularji, OŠ Raka ki so pripravili: prsno zelje s krompirjem in ocvirki, potanc z namazom raške čebule, pito iz prosene kaše z jabolki
•Skupino: Rokenrol kuhalnice, OŠ Frana Metelka Škocjan, ki so pripravile: ajdovo pito s slivami, pletenice, pastirski sir

Prav tako čestitamo tudi ostalim udeležencem in njihovim mentorjem, ki jim kažejo pot!