Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Funštrc, ajmoht, šnite...

in še mnogo več! Ambiciozna pričakovanja na podlagi rezultatov preteklih tekmovanj so se uresničila s presežki. 31.3.2014 se je zgodilo tekmovanje nadebudnih bodočih zasavskih kuharjev ali pa vsaj ljubiteljev dobre lokalne hrane in poznavalcev kuharskih zakonitosti. V Gostilni Martin v Trbovljah, priznani kulinarični postojanki zahtevnih jedcev, kjer se v odlične krožnike zlivajo ideje g. Voduška seniorja in juniorja z mamo v nujnem ozadju, se je na Tekmovanju v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti pomerilo 6 skupin iz Trbovelj, Zagorja in Hrastnika.

V očeh obiskovalcev je bil prizor enak vrhunskemu kulinaričnemu dogodku ali promociji kuharskih mojstrov. Mize so se šibile od obloženosti z lokalno značilnimi sestavinami, pridelanimi bodisi pri krajevnem kmetu ali v vaškem mlinu, nabranimi na sosednjem travniku ali narejenimi včeraj doma. Iz otroških ust so vrele zanimive pripovedi o poreklu jedi, o značilnostih sestavin, o zgodovini imena, običaja, kje so staknili recept s postopkom in zakaj so izbrali prav to.
Najprej je zadišalo, potem smo se soočili z imeni, ki so v večini bila neznanka in tuhtali… le kaj so to raguške, kakšna je Čopova juha, konopljin kruh?!?, ubrušena župa z runklom in povojeno svinjsko glavo.. Potem smo se čudili in se spraševali, kako je možno, da na tako majhnem odmaknjenem in težko dostopnem delu naše dežele osnovnošolci najdejo jedi, za katere večina Slovencev še ni slišala, vsaj zadnjih 50 let ne. Ne rečejo jim zastonj »3 krasne«, saj tamkajšnje prebivalstvo izžareva posebno energijo, željo po uspehu, kar se je danes pokazalo pri najmlajših predstavnikih na krožnikih z lokalno značilnimi enolončnicami, močnatimi jedmi in prigrizki. Bistvo je v celoti bilo zajeto in cilji ali pričakovanja presežena v samozavestni interpretaciji, dekoraciji krožnikov na vrhunskem nivoju, o okusih pa je težko pisati, saj so bili božanski!

Žirijo so sestavljali strokovnjaki lastnega področja: ga. Jana Mlakar Adamič, etnologinja iz Zasavskega muzeja Trbovlje in avtorica knjige o zgodovini zasavske kulinarike »Teknilo nam je«, g. Miran Ojstršek, priznani kuhar ter lastnik in chef v Gostilni Miran, g. Tadej Vodušek, naš današnji gostitelj, ki prevzema vajeti v Gostilni Martin v Trbovljah in občasno se mu je pridružil še g. Vodušek Martin.

Vsaka skupina je imela kako posebnost, presenečenje za celotno žirijo, zato je odločitev bila izjemno težka. V polfinale so se uvrstile skupine:

•Houdreti, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje s krompirjevim golažem, češpljevim narastkom in kruhki s kislim zeljem in jetrnco
•Perkmandeljci, OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik z ubrušeno župo z runklom in povojeno svinjsko glavo, cmoki s suhimi slivami in pregreto smetano ter izborom prigrizkov zasavskih posebnosti (v testu pečeno meso krvavice s kislim zeljem na travniških rastlinah, funšetrc s špehovim regratom in funšterc s kislim zeljem in jetrnco
•Sladki medvedki, OŠ Ivana Skvarče Zagorje z zelenjavnim ričetom, poprtnikom in konopljinimi kruhki z domačimi siri in regratom

Delo mentorjev in otrok – vredno vsega spoštovanja, dogodek pa je bilo škoda zamuditi!