Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Savinjska in Koroška postavili nove mejnike!

Osnovnošolci Zgornje in Spodnje Savinjske doline ter Koroške so 13.3.2014 v Studiu Gorenje v Velenju dokazali, da so razumeli bistvo projekta in dosegli (za nas, ki smo bili priča, pa presegli) zastavljene cilje! Človek bi mislil, da se osnovnošolci Rečice ob Savinji, Ljubnega, Mozirja, Šmartnega pri Slovenj Gradcu ne zavedajo dolgoročnega pomena včeraj prikazanih veščin, vendar so z nastopi pred komisijo ponovno povzročili šok!

Izbor jedi, način priprave, obliko in dekoracijo, je dopolnila interpretacija kot celota zgodovine kulture časa njihovih pra prednikov, značilnosti in običajev njihovega (v večini) majhnega kraja, popolna regijska in časovna opredelitev, da o okusih ne govorimo, ..ker se ne da! Nekaj nas srečnežev je njihove umetnine lahko poskusilo. Vedenje o kulturi ali načinu življenja časa njihovih pra babic in dedkov so uprizorili na krožniku in sijajno opisali npr. pomen flosarjev ali pavrov..
Osnovnošolci, ki že pomagajo v domačih gostilnah, so iniciatorji, da se v njihovih gostilnah streže lokalno značilna hrana, kjer se uporabljajo domače sestavine; vse, kar so uporabili v loncu, je bilo iz domačega vrta, mlina ali oljarne ter pridelovalcev savinjskega želodca. Kruh so spekli sami, maslo naredili v šoli! Čeprav šele v 5. ali 6. razredu, že nastopajo v vlogi mentorjev kuhanja lokalno značilnih jedi z domačimi sestavinami mlajšim sošolcem. Seveda pa v ozadju stojijo njihovi mentorji, učitelji na osnovnih šolah, ki so najpomembnejši člen pri motivaciji in usmerjanju mladincev na pravo pot!

Izjemnost prav vseh skupin je žiriji, ki so jo sestavljali g. Sebastjan Weber, etnolog iz Muzeja novejše zgodovine v Celju, g. Igor Satnkovič, glavni kuhar v Vili Herbertstein in organizator projekta, Anka Peljhan, povzročila veliko dela v smislu proučevanja detajlov.

Odločale so malenkosti, ki pri nastopih osnovnošolcev ne bi smele biti pomembne. Izbrati med oženeno župo, masovnikom, mlečno češplejvo juho, mohovtom ali pohlo, zabeljenimi mlinci in kokošjo juho, jajčnimi štruklji in ostalimi jedmi,ki zaznamujejo takratne običaje, praznike in predvsem način življenja in potrebe po določeni hrani, ni bilo lahko.

Zato se je žirija složno odločila, da bo naredila izjemo in v polfinale spustila 4 ekipe:

•Skupina Rečiška kuharice z OŠ Rečica ob Savinji s flosarskim golažem, ajdovimi žganci s krompirjem in skutnim namazom
•Skupina Pohorski kohi z OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu s pavrškim piskrom, ejdovim trijetom in pohorskimi grižljaji
•Skupina L,benski flosarji z OŠ Ljubno ob Savinji z japkofžu, ajdnekom in dobrodošlico domačga
•Skupina Mozirski kuharji z OŠ Mozirje z zelenjavno enolončnico z jurčki in ajdovo kašo, v mleku pečenimi ajdovimi štruklji in ajdovčki


Otrokom želimo, da nadaljujejo to izjemno in koristno pot ter čestitamo mentorjem za opravljeno delo!