Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Primorski kulinarični praznik!

Po izkušnjah preteklih dveh let, ko so osnovnošolci prikazovali nepričakovane kulinarične mojstrovine, kuharske veščine, znanje o zgodovini kulinarike in sposobnosti dekoracije krožnika, je morda po prvem letošnjem tekmovanju morda za počakati s presežki, vendar pa si vseh 8 ekip osnovnošolcev Primorske regije zasluži prav to.
Krstna izvedba letošnjih tekmovanj v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti se je v vsej svoji veličini zgodila danes, 5.3.2014 pri vinarju Belici v Medani. Nastopale so skupine iz Goriških Brd, Vipavske doline in slovenske Istre.

Doživeli smo potovanje v čas naših prednikov, oz. delčka kulture v večini severne Primorske, ki jo je sooblikovala kulinarika. Jedi, ki jih ne najdemo v kuharskih knjigah, ne na internetu, pridobljene zgolj s pristno medgeneracijsko komunikacijo ali na način »povedala mi je moja nona«, smo postavili v izziv vsem nam z namenom vzgajati ponos slovenske kuhinje med našo in naslednjimi generacijami. Uporaba sestavin iz njihovega okolja, priprava le-teh na način, ki je sovpadal z znanjem takrat priznanih kuharic ter jedi, kot pogoj za uspešno delo na njivi, v vinogradu, kot nepogrešljiv praznični dodatek ali sezonska nuja. Sijajna promocija posamezne mikro lokacije bivanja vsake od tekmovalnih skupin in interpretacija različnosti priprave npr. fižolove mineštre ali ficovega toča, oz. bobičev. Izjemni rezultati so bili povod še večjega začudenja briških kuharjev, ki so prišli na ogled, ko so izvedeli, da je to plod osnovnošolcev. Kar nekaj mladincev se je pohvalilo, da bodo kuharji, kar so po kar nekaj parametrih lahko že takoj!

 

Skupine: Briška mularija iz OŠ Dobrovo, Spretni šturci iz OŠ Šturje Ajdovščina, Vjelka woda in Likof iz OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica, Istrske fritole iz OŠ Vojke Šmuc Izola, Vrzotki in Fickoti iz OŠ Dornberk ter Štokavci iz OŠ Frana Erjavca Nova gorica so s pomočjo svojih mentorjev, učiteljev posameznih osnovnih šol, ki so jih pripravili na tekmovanje, priredile kulinarični praznik, kjer se je dalo poskusiti tudi prisiljeno zelje, figovo pogačo, brkinske štruklje, močnik z vrzotami, bleke z zajčjim ragujem, viščo, pustno radičevo solato in še mnogo ostalih dobrot.

Na čelu strokovne komisije, ki so jo sestavljali: g. Zlatko in ga. Meri Mavrič, gostitelja, glavni kuhar pri Belici, g. Sebastjan Velušček in predstavnik g. Gorenja Tone Kegl, je svojo strokovno in izjemno široko znanje z nami in otroki delila ga. Darinka Sirk, sinonim briške kulinarične zgodbe, ki sega globoko v čas ne le naših, tudi njenih prednikov, zgodbe, ki pojasnjuje zakaj zahodna Brda močnik kuhajo malo drugače, kot na vzhodnem delu, zakaj se jota ne kuha povsod enako, kaj mešajo v močnik v vaseh proti Italiji in kaj na drugi strani, kakšne so bile jedi ob poroki in zakaj se čevlji niso smeli peljati na vozu…

Žal je skupine bilo potrebno oceniti, kar je bil edini grenak trenutek danes, saj so zmagovalci bili vsi, ki so pokazali izjemen trud, občutek, željo po nadgradnji znanja in veselje do dela.

V polfinale odhajajo skupine:

  • Briška mularija, OŠ Dobrovo s pršutovo juho z domačimi rezanci in ocvirkovo in figovo pogačo
  • Spretni Šturci, OŠ Šturje Ajdovščina s prisiljenim zeljem in gluhimi štruklji s češpljevo omako
  • Štokavci, OŠ Frana Erjavca Nova gorica z viščo in prazničnimi štruklji ter pustno solato

Čestitamo vsem tekmovalcem in zahvaljujemo se njihovim mentorjem za izjemno opravljeno delo!