Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kuharske vragolije mladih Prlekov

Pa smo bili spet tam:«mmm, mhm, ah in oh«, je bilo slišati sporazumevanje žirije, ko so besede bile premalo ali pa enostavno ne najdeš dovolj strokovnih superlativov..
10 skupin ali cela vojska nabritih in navitih kuharčkov, pardon, zrelih za v marsikatero priznano kuhinjo, iz Murske Sobote, Sv. Jurija pri Rogašovcih, Miklavža pri Ormožu, Središča ob Dravi, Velike Polane, Križevcev, Velike Nedelje in Dobrovnika je 26.3.2014, zavzelo novo degustacijsko sobo pri Kodili v Markišavcih, s slamo krit prostor, ki že sam spodbuja k odličnim kulinaričnim dosežkom, kjer diši po Prekmurski šunki s tradicionalnim poreklom ali kjer le-te visijo kar v "izložbi" in prišlekom poganjajo slino po ustih.

Zbranost, preciznost in toliko energije, adrenalina, da so se kresale iskre! Sklonjeni k svojim krožnikom, kjer so vsako posamezno jed pripravljali za fotografa, s cunjo v roki, da ne bo niti kapljice juhe tam, kjer je ne sme biti, da bo gibica ravno prav natrta s česnom, da se pas rdeče pese pri dödolah ne bo razlil, da bodo pasovi smetane na koruzni zljevanki ravno prav široki, da se paprika ne bo preveč prijela krompirjevih ocvrtkov ali da se štorkljina ajdova gnezda ne polomijo, da bo žolca ostala čvrsta, da bučkoti ne bodo narasli ali se žličniki ne prekuhali. Vsaka jed je bila dovršena okusno in vizualno! Za vsako stvar (tudi sestavne dele krožnikov), kjer smo na Jurčkovem krožniku opazili skrbno narejene sireke, ali pravkar narejen ocvirkov namaz, kremo iz bučnic in še kaj, so imeli argumente. Opisali so razloge, ki so jih pripeljali k izboru jedi, ozadja v obliki običajev, vaških posebnosti ali kmečkih opravil, praznikov in jih nekateri postavili v sedanji čas na način lastne iznajdljivosti, ki ni zmotila duha preteklosti, le odlično ga je nadgradila. V dialektu prepevajoči otroci so veliko več poguma pokazali ob kuhalnih mizah, kot kasneje pred komisijo, kar narekuje dejstvo, da so umetniki z visokim spoštovanjem do svojega dela, kar privede do treme.

Svoje je dodala zahtevna strokovna komisija, ki so jo sestavljali ga. Jelka Pšajd, etnologinja iz Pomurskega muzeja v Murski Soboti, ga. Simona Domjan, strokovnjak in svetovalec na področju prehrane, ga. Helena Kodila, gostitelj in velik poznavalec tradicionalne, lokalne hrane, Mitja Trafela, predstavnik Gorenja, ki nas spremlja že tretje leto.
Odstopanja so bila skoraj ničelna in ponovno smo morali biti pozorni na malenkosti, ki štejejo pri velikih chefih. Za napredovanje v polfinale smo zbrali kar 6 skupin:

•Gibanice, OŠ Dobrovnik z bujto repo, koruzno zljevanko in krompirjevimi ocvrtki s papriko
•Pogumni Prekmurci, IV OŠ Murska Sobota z mlečno repo, gibico in domačimi podzobki
•Srjanske tikve, OŠ Središče ob Dravi z bučnim golažem, skutnimi cmoki z bučnim nadevom in bučkoti
•Kogovčani, OŠ Miklavž pri Ormožu z eingemahtom, flikicami in Jurčkovim krožnikom s sireki
•Külnjeki, OŠ Miška Kranjca Velika Polana z graj-om na zelji, külnji in vuzenskim zajtrkom
•Jurjevske štorklje, OŠ Sv. Jurij pri Rogašovcih z mlečno repo s koruzno zljevanko, dödolami in štorkljinimi gnezdi

Čestitamo vsem mentorjem za motivacijo in predano znanje, otrokom pa za izjemno izvedbo!