Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Okusna raznolikost Podravja

Sprehod med jedmi Podravja, posledično zaznavanje takratnega načina življenja, od praga Savinjske doline pa vse do vrat Prlekije, Ptujskega polja z nekaj dodatki, značilnimi za meščansko kuhinjo Maribora je bil nadvse zanimiv za oko, uho in vse ostale čute vseh nas.

25.3.2014 smo v domačem družinskem okolju Gostilne Anderlič, na hribčku nad Mariborom, kamor vsaj enkrat na teden stopi noga zavednega Mariborčana, že vrsto let, kjer se prav tako, kot na naših krožnikih, spoštuje tradicija iz roda v rod in kjer se tradicionalno reže velikonočna šunka od kar pomnimo...

25.3.2014 smo v domačem družinskem okolju Gostilne Anderlič, na hribčku nad Mariborom, kamor vsaj enkrat na teden stopi noga zavednega Mariborčana, že vrsto let, kjer se prav tako, kot na naših krožnikih, spoštuje tradicija iz roda v rod in kjer se tradicionalno reže velikonočna šunka od kar pomnimo, bili soočeni s tehtnimi razlogi: zakaj se reče tej juhi frflcova, od kod izvira Ludvikov lonec, kakšno mora biti testo za prave slivove knedle, kako se naredi ribana kaša kar na mizi pred nami, zakaj so nam mlince postregli v mleku, kaj je to tamerl in zakaj je temen, pa čeprav je iz grisa, štruklje pa so nam postregli kar v juhi, v kateri so se kuhali. Videli smo izjemne kreacije koruzjače, kjer so sicer star tradicionalen recept otroci priredili malce po svoje, postavitev in promocijo vseh vrst šmornov od grisovega, krompirjevega koruznega in še veliko bi bilo za naštevat.. Tudi pri prigrizkih so upoštevali duh tradicije ter vključili svoje kreativne zamisli. Tak dogodek je enostavno treba videt, doživet in okusit! Otroci si to zaslužijo.

8 skupin osnovnošolcev je svojo nalogo opravilo z odliko, za kar so seveda zaslužni njihovi mentorji, ki so jih znali motivirati, usmerjati in jih pustiti same takrat, ko so se otroci pokazali v vsej svoji odliki! Veselje jih je bilo gledati in še lepše okušati njihove izjemne izdelke, paleto okusov, kjer je tudi pozabljena meščanska kuhinja ali tisto malo drugače, dobilo svoje mesto.

Oboroženi s strokovnjaki v vlogi žirantov iz vseh zornih kotov, ki so jo sestavljali g. Jože Anderlič, priznan slovenski kuhar in zagovornik tradicije, njegova hči Eva Anderlič, ki počasi prevzema vajeti in obiskuje višjo gostinsko šolo ter tako pozna vse drobne zakonitosti kuharskega postopka, Zavod za turizem Maribor je bil izjemno zastopan z direktorico, go. Janjo Vihar, go. Bernardo Karo in nekdanjim turističnim delavcem Milanom Razdevškom, kritično je pod prste otrokom gledal kulinarični poznavalec in publicist, Darinko Kores Jacks in vsi smo bili složni, da si je napredovanje zaslužilo vsaj 5 skupin:

•Flancati, OŠ Ludvika Pliberška Maribor s kumarčnim zosom z govedino, skutnimi štruklji v juhi in flancati
•Frflčovi medvedki, OŠ Podlehnik s frflčovo juho, krompirjevim pražencem in pisanimi medvedki
•Navihane kuhalnice, OŠ Juršinci s prleškim piskrom, koruzjačo in podzobkom
•Vojčice, OŠ Vojnik s štajersko kislo juho, zdrobovim tamerlom in spomladanskimi košaricami
•Vojniške kuhalnice, OŠ Vojnik s slivovo juho, koruznim tamerlom in čemaževimi polžki

Čestitke si zaslužijo prav vsi!