Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Okus po osrednji Sloveniji

2.4.2014 smo se ponovno vrnili med okuse osrednje Slovenije. Dogodek je zaznamovala raznolikost preteklosti ali statusne ter posredno kulturne razlike takratnih skupin ljudi, med tistimi – živečimi v mestu in tistimi, ki so nekaj popolnoma drugačnega jedli na obrobju. V studiu Gorenje v Ljubljani smo opazovali delo skupin iz Broda, Sostrega, Polja in Kamnika.

Razvajenost čutov nas opazovalcev celotne karavane ali regijskih revij kulinarike naših prednikov, povezane z lokalno značilnimi sestavinami, ni zasenčila visokega nivoja prikaza, interpretacije in okusov jedi, ki so jih včeraj pripravili osnovnošolci osrednje Slovenije.
Pridih takratne meščanske kuhinje, dejstva, da so gospodinje obiskovale kuharske šole, kjer so se zgledovali tudi po kuharskih »trendih« sosednjih držav, da so hrano nabavljali tudi na tržnici, ki je bila že v tistih časih bogato založena s sestavinami, ki na kmečkih vrtovih še niso rasle, da so v družinah bili lovci in da so znali jesti žabe, je ponudil pestrost včerajšnjega kulinaričnega dogodka. Vpliv trgovskih poti in preseljevanja, ali pa celo že potovanja predvsem v sosednjo Avstrijo, pa je bil vzrok pripravi zapletenih prefinjenih sladic ali močnatih jedi, kot so npr.: ljubljanski štrukelj, skutne palačinke s pehtranom, štrukljev narastek, špinačni svaljki in podobne jedi.

To, da je žirija imela težko delo, ni potrebno posebej poudarjati. Zahvaljujoč prisotnosti mentorja, vrhunskega chefa g. Janeza Bratovža smo se v družbi predstavnic Gorenja, ge. Polonce Ambrož in ge. Maje Ilijaž ter organizatorja projekta, Anke Peljhan, odločili za 4 zmagovalne skupine:

•KK Brod (kuharski klub), OŠ Vižmarje Brod z fižolovo enolončnico z zakuho, ljubljanskimi palačinkami in čemaževim namazom
•Podgorski žlinkrofi, OŠ Toma Brejca Kamnik s fištrovim divjačinskim golažem, žlinkrofi s kajžerco in trničem ter suhim sadjem s skuto
•Kamniške špinače, OŠ Toma Brejca Kamnik z rajželcem v telečji juhi, špinačnimi svaljki in prigrizkom s kajžerco
•Poljski zajci, OŠ Polje s kunčjo obaro, krompirjevim štrukljem ter pesinimi, špinačnimi in korenčkovimi žličniki

Mentorjem in učencem čestitamo za zelo precizno opravljeno delo.