Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zanimiv prikaz meščanske kulinarike

Pohvalno je dejstvo, da so se opogumili tudi otroci ljubljanskih osnovnih šol in se na Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti prijavili tako množično, da bomo letos priča kar dvema etapama osrednje slovenske regije. Prvo se je odvilo 11.3.0214 v tradicionalni ljubljanski Gostilni Pečarič, kjer so kuhalnice prekrižale skupine OŠ Jožeta Moškriča, OŠ Trnovo in mednarodne OŠ Danile Kumar.

Ne le množičnost, presenečeni smo bili nad celoto prikazanega: vštevši izbor jedi, način, kako so do receptov in postopkov prišli, znanje o ozadju, ki je pogojevalo pripravo posamezne jedi, poznavanje obdobja zametkov s popolno interpretacijo. Pokazala se je nadgradnja glede na prejšnja leta v suverenosti rokovanja s kuhinjskimi pripomočki, urejenostjo kuhinje, komunikacijo med člani skupin ali njihovo samostojnostjo, kar je pripeljalo do izjemnih okusov in vizualnih učinkov. Revija meščanske kuhinje naših prednikov!

S projektom si zastavljamo več ciljev, ki so med drugim tudi spodbujanje otrok h kuhanju, proučevanje kuharskih veščin in razlikovanje postopkov med tistimi, ki so veljali v zgodovini ter današnjimi, poznavanjem vzrokov ali posledic uporabe lokalne hrane in uživanja lokalno značilnih sestavin, kolikor je možno iz naše bližine. Ne-nazadnje gre za kulturo naroda, ki je včasih še veliko bolj bila povezana s kulinariko. Nastopanje pred kuharskimi mojstri, od katerih otroci prejmejo nemalo nasvetov, ki jih z veseljem uporabijo na naslednji kuharski seansi, vzgajanje samostojnih osebnosti in usmerjanje na zdravo življenjsko pot, si želimo ponuditi čim več kuhanja željnim, zato smo dali možnost predstavitve tudi mednarodnim skupinam osnovnošolcev 3. in 4. razreda OŠ Danile Kumar, ki so ob tradicionalnih slovenskih jedeh predstavili nekaj jedi iz dežel, od koder prihajajo: indijski dal, mehiške guacamole, ruske pelmene in canadske mini palačinke.

Nad celotnim kulinaričnim dogodkom je bila navdušena celotne žirija, na čelu s kuharskim mojstrom Janezom Bratovžem, Juretom Pečaričem, našim današnjim gostiteljem, Miho Tomažičem, kuharjem in državnim prvakom v peki pic.

Med zelo konkurenčnimi skupinami je bilo težko izbrati tri, ki jih bomo videli v polfinalu.

To so skupine:
Trnovčki, OŠ Trnovo z zelenjavno trnovsko enolončnico, ljubljanskimi skutnimi palačinkami s pehtranom in čemaževimi kruhki
•Vesele ponvice, OŠ Jožeta Moškriča z ohrovtovo enolončnico, zdrobovim cmokom, polnjenim s suho slivo in marcipanom na pečenem jabolku ter domačimi grisini
•Drobtinice, OŠ Jožeta Moškriča z želodčkovo obaro, kruhovimi cmoki in skutnimi štrukeljci

Hvala mentorjem in otrokom za vloženi trud!