Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Jedi iz preteklosti imajo tukaj prihodnost!

Naš jezik ne premore toliko superlativov, ki si jih zasluži današnjih 7 skupin osnovnošolcev in njihovih mentorjev iz Boštanja, Škocjana, Krmelja, Kostela in Planine pri Sevnici, ki so predstavili jedi svojih prednikov na letos že 5. regijskem Tekmovanju v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, 18.3.2014 v Gostilni Vovko v Ratežu pri Otočcu.

Popolno in izjemno od začetka do konca in vse vmes! Široke oči, mencanje, muzanje in rahlo tresoče roke ob poslušanju navodil pred začetkom, je bilo znanilo, da pripravljajo presenečenje. Napojili so se sonca in odšli v domač ambient Gostilne Vovko, kjer že stene pričajo o prijaznosti, pozitivnemu naboju in seveda izvrstni domači kuhinji, tudi za zahtevne jedce, ki obiščejo zaledje Otočca. Pospravljene mize in priprava sestavin nam je dala vedeti, da imamo opravka z odlično organiziranimi mladostniki od 6. do 9. razreda osnovne šole. Suverenost pri gnetenju testa za ocvirkovo pršjačo, valjanju usukancev za zaroštan močnik, rezanju zelenjave za komarado ali kropec, zlaganju aleluje, mešanju hrmetunovih žgancev, pripravi kruhovih rezancev ali oblikovanju »prigrizkov«, je bila na najvišjem nivoju ob predpostavki, da so svoje delo pojasnjevali publiki in novinarjem, odhajali na intervijuje, in skrbeli za »styling« svojih krožnikov.

Eden izmed vrhuncev današnjega tekmovanja je bila izbira jedi. Prav vse enolončnice in močnate jedi so bile nekaj posebnega, izjemnega in večini Slovencev neznanega, vzetega iz vlaka pozabe generacije pra-prednikov današnjih mladih akterjev, objete v zgodbo vaškega običaja, prazničnega obdobja, pogojev letnega časa in navad prebivalcev mikro lokacije bivanja naših tekmovalnih skupin. Nepopisno zanimivo izbiro je nadgradila sovpadajoča izvedba.
Upam, da se bralci tega članka spomnite kakšnega trenutka, ko ste po nekem grižljaju zamižali in se prepustili harmoniji okusov nekega chefa v kaki slavni restavraciji. To smo počeli mi danes, vendar ob vsaki jedi, le da nismo toliko mižali, ker je tudi sama vizualna izvedba bila na vrhunskem nivoju. Prepustili smo se okusom naših prednikov ob žaru pripovedovanja zgodb o ozadju jedi. Kot tretjo kategorijo otroci pripravijo prigrizke, s čimer želimo spodbuditi jih po poseganju lokalno značilnih sestavinah in takih, ki jih ta čas nudi narava. Tudi s to kategorijo so presegli zastavljene cilje, saj so poleg naštetih elementov, v večini upoštevali zahteve prvih dveh kategorij in pripravili stare, lokalno značilne jedi na malce sodobnejši način, tudi za »enkrat v usta«.

Kot bi vedeli, kaj se pripravlja, smo se »oborožili« s strokovno komisijo, ki so jo sestavljali: g. Drago Košak, kulinarik in turistični delavec, Zavod za turizem Novo mesto, ga. Ivica Križ, etnologinja, Dolenjski muzej Novo mesto, g. Andrej Bartelj, kulinarični publicist, ga. Tanja Kos z izkušnjami tradicionalne gostilne Kos v Novem mestu, sedaj pa vodja Gostilne na gradu v Ljubljani in g. Rok Vovko, kuhar in lastnik Gostilne Vovko v Ratežu, danes naš gostitelj. Rdečica, ki se je spreminjala v bledico na obrazih komisije, že malce zelena barva in spet nazaj, debata, omemba vsakega dela postopka, prefinjenosti okusa in podrobnosti opisa posebej, za vsako skupino in spet posvet… je zahtevala popolno zbranost.

Bilo je treba narediti izjemo in v polfinale spustiti 4 ekipe, z željo, da bi slovenski javnosti imeli priložnost ponovno prikazati izjemnost vseh današnjih tekmovalcev.

Polfinalisti so:

•Skupina Rumene voščenke z OŠ Boštanj, z alelujo z ajdovimi žganci, zaroštanim močnikom z jabolčno čežano in polnjeno boštanjsko voščenko
•Skupina Vesele kuhalnice z OŠ Škocjan, z kruhovimi makaroni v juhi, ajdovim pečenjakom s pinjencem in čemaževimi lunicami
•Skupina Škocjanski asi z OŠ Škocjan, z alelujo, ocvirkovo prsno potico z ajdovo kašo in repnimi polžki
•Skupina Štrukeljčke z OŠ Fara, z komarado, kostelskimi štruklji in miškami s čemažem


Zahvaljujemo se mentorjem za izjemno motivacijo, usmeritev mladostnikov in posredovaje kuharskega znanja, saj je kar nekaj otrok danes, s spoštovanjem do svojega dela, objavilo načrte o šolanju v gostinstvu.