Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Tretje polfinale...

Složni, da so zmagovalci vsi, vsak na svoj način, smo bili prisiljeni iskati drobtinice odstopanj, ki bi za oko in predvsem okus vsakega jedca, bile neznatne. 12 odličnih ali 12 skupin osnovnošolcev severne Primorske, Novega mesta in Ljubljane je danes, 15.4.2014 dopoldan v Life Class Hotels & Spa Portorož, v restavraciji Hotela Mirna, prekosilo same sebe in pričaralo kulinarično popotovanje v čas naših prednikov.

Skorajda neopisljiv trud teh mladih kuharskih mojstrov, njihov intuziazem, vera v to, kar delajo in širijo med nas, nam daje upanje, da bodo morda tudi skoraj pozabljene jedi naših pra – prednikov ponovno našle mesto na krožnikih slovenskih gostiln ali domačih kuhinj, opremljene z nujnimi sovpadajočimi postopki in poreklom bodisi prazničnega obdobja, vaškega običaja, letnega časa ali darov narave. Tudi danes smo naredili velik korak naprej in delček kulturne – kulinarične dediščine postavili »na dan« z izurjenimi kuharskimi prijemi, do potankosti izpiljenimi okusi, dovršenimi vizualnimi kreacijami in razlago, ki je omehčala vso številno strokovno komisijo.

Pet člansko komisijo so sestavljali: ga. Maja Križmančič, izvršna direktorica za hotelsko operativo v Life Class Hotels & Spa Portorož, g. Jadran Furlanič, direktor turističnega združenja Portorož, g. Črt Butul, nastajajoča kuharska zvezda in Chef na Domačiji Butul, g. Milan Graj, Chef in idejni vodja v restavraciji na Gradu Socerbu in g. Kristjan Markežič, kuhar v Grand hotelu Portorož.

Prvotna nervoza tekmovalcev je že po nekaj minutah prešla v popolno zbranost, ki ji je pot prekrižala le trema ob nastopu pred komisijo, ki je natančno in nekajkrat preštevala točke, saj so odstopanja bila minimalna. S težkim srcem se je bilo potrebno odločiti in tako bomo v finalu priča skupinam:

•Štokavci, OŠ Frana Erjavca Nova gorica z viščo, mirenskimi prazničnimi štruklji in čemaževimi velikonočnimi prigrizki
•Vrzotki, OŠ Dornberk z močnikom z vrzotami, polento s pršutovim točem in zeliščno frtaljo
•Likof, OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica z repno joto, brkinskimi štruklji in polnjenimi slanimi polži


Prav vse tekmovalne skupine si zaslužijo velike čestitke, predvsem pa njihovi mentorji!