Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Drugo polfinale...

Skoraj bi lahko rekli: drugi dom mladih kuharjev, ali Gostilna Pečarič v Ljubljani, ki je 10.4.2014 nudila prostor in vse sovpadajoče 12 skupinam polfinalistov iz Gorij, Kranja, Bohinjske Bistrice, Radovljice, Lesc, Kamnika, Trbovelj, Hrastnika in Zagorja.
Dih jemajoč kulinarični dogodek, ki je tudi eminenci slovenske etnologije, prof. dr. Janezu Bogataju pričaral nasmeh zadovoljstva.

Po eni strani popoln optimizem nas organizatorjev, saj je bilo vse na svojem mestu in pred nami je stalo 12 odličnih skupin, ki so še dodatno izpilile vse podrobnosti, po drugi strani pa je vladala trema, strah ali obžalovanje, da se finala ne bodo mogli udeležiti vsi. Vse kar so prikazali je vredno znova in znova predstavljati slovenski javnosti in kulinarični stroki.
Kuhanje, ki ga odlično obvladajo osnovnošolci tekmovalnih skupin, je le delček tega, kar prikazujejo. Gre za več, za posredovanje delčka kulinarične dediščine v besedi in sliki (saj jedi ali krožnik pripravijo tako, da ga je škoda načeti), nam, širni Sloveniji in lastni generaciji tistih, ki se nahajajo v pravem obdobju za srkanje informacij in ohranjanje teh dolgoročno, v dobro obstoja lastne kulturne dediščine.

Zanimivo je bilo opazovati strokovnjake na svojih področjih, ki so jih razorožili otroci s pripovedovanjem o jedeh, kako so dobili recept, kaj je pogojevalo pripravo jedi v času njihovih pra babic, kako so izpilili okus, seveda pa je bil užitek gledati vse, kar se je znašlo na mizi.

Pod taktirko prof. dr. Janeza Bogataja, so žirijo sestavljali ga. Štefi Videčnik z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ga. Olga Cvetek, urednica kulinarične revije Okusi, priloge Slovenskih novic, g. Jure Pečarič, kuhar in naš gostitelj, ga. Petra Križan s Turizma Ljubljana in g. Toneč Čič, lastnik turistične eko kmetije Pr'krač.

Finalisti so skupine:

•Možgančki, OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica z ješprenom s suhimi tepkami, smetenjačo s kislim mlekom in lanenimi mohantčki
•Ta-leške kuharce, OŠ F. S. Finžgarja Lesce s kroparsko žonto, češpljevcem in gorenjskimi velikonočnimi prigrizki
•Kamniške špinače, OŠ Toma Brejca Kamnik z rajželcem v juhi, špinačnimi svaljki s trničem in kamniškimi grižljaji


Tako rekoč revija slovenskih jedi, je postregla tudi z jedmi, ki jih ni prezreti: jurjevo kapo, govnačem, pečeno bohinjsko trdinka s skuto, Linhartovim pecivom, knedlci s suhimi češplami, ubrušeno župo s svinjsko glavo, poprtnikom, raguškami, češpljevim narastkom, žlinkrofi s kažerco in trničem, namazom iz postrvi in borovnic ter mnogimi drugimi zanimivimi jedmi.

Zahvaljujemo se mentorjem, ki so svoje delo opravili z odliko.