Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Prvo polfinale...

9.4.2014, v Gostilni Pečarič, v Ljubljani, 13 skupin tekmovalcev - osnovnošolcev, Škocjana, Boštanja, Kostela, Mozirja, Rečice ob Savinji, Vojnika in Ljubljane (Brod in Polje), ki so na regijskih tekmovanjih prepričali komisije.

V banketni dvorani pri Juretu in Jožetu Pečariču se je kadilo, a ne le od pare, ki je omamno dišala iz vsakega lonca malce drugače, temveč od adrenalina, nabrušenosti prstov ali/in nožev, kuhalnic ter energije, ki so jo s seboj prinesli mladi kuharji, prepričani v zmago.
Druge opcije ni, je ne sprejemajo in se ne vdajo. Borili so se do konca in do svojega maksimuma, ki bi ga zavidal marsikateri profesionalni kuhar, dodelali okus, videz, predstavitev ter ustvarili celoto, na katero smo bili ponosni in s spoštovanjem do mladih raziskovalcev delčka kulturne dediščine, bomo s ponosom ohranjali v naprej.

In kresala so se mnenja številne strokovne komisije, ki so jo sestavljali: ga. Adrijana Bezeljak z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ga. Slavka Ilich, avtorica kulinaričnih knjig in prispevkov ter g. Iztok Ilich, pisec kulinaričnih prispevkov in avtor knjig ter velik kulinarični poznavalec, ga. Slavica Lozej, predstavnica podjetja Žito d.d., gostitelj, g. Jure Pečarič, Gostilna Pečarič, g. Tone Čič, lastnik eko turistične kmetije Pr'krač , katerega jedi sestavljajo gastronomsko strategijo osrednje Slovenije ter ga. Viktorija Grašič, s Turizma Ljubljana.

Za finale, ki bo 19.5.2014 na Ljubljanskem gradu, v Gostilni na gradu, je bilo potrebno izbrati tri, ki so za malenkost izstopali. To so skupine:

•Rumene voščenke, OŠ Boštanj z alelujo z ajdovimi žganci, zaroštanim mlečnim močnikom in polnjeno voščenko
•Vesele kuhalnice, OŠ Frana Metelka Škocjan s kruhovci na župci, ajdovim pečenjakom in čemaževimi lunicami
•Škocjanski asi, OŠ Frana Metelka Škocjan z alelujo, ocvirkovko z ajdovo kašo in repnimi polžki


Sledile so solze veselja in žalosti nas vseh, saj so izjemen trud pokazali prav vsi in skupaj z mentorji si zaslužijo velik aplavz in čestitke!