Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Veličastno tekmovanje v zasavju

Tako, kot se spodobi za slovo, ali pa vrhunsko usposobljene tekmovalne skupine osnovnošolcev Zagorja, Hrastnika in Trbovelj, včeraj, 4.4. v Gostilni Martin v Trbovljah, gostilni z dolgoletno visoko kulinarično tradicijo, prebija še tako visoko zastavljena pričakovanja v zvezi s projektom obujanja slovenske kulinarične dediščine!

Kot, da ne bi bili otroci, starosti med 9 in 14 let, kot da bi imeli že dolgoletno prakso iz kuhinj vrhunskih gostiln, z znanjem kulturne dediščine in zgodovine posameznih jedi!

Vse se je začelo s pripravo miz, oz. kuhališč, ki so tudi med kuho bila pospravljena, oz. pripravljena na ambiciozne kuharske izzive in otrokom omogočala čiščenje rib, rezanje zelenjave, pripravo najrazličnejših ribjih jedi, povezanih z lokalnimi sestavinami, po regijsko značilnih receptih, močnatih jedi, s katerimi so pričarali revijo kulinarične dediščine in majhnih prigrizkov, kjer so povezali vse ostale regijske kulinarične dobrote, ki jih slučajno v predhodnih kategorijah niso mogli vključiti.

Kot, da bi šlo za življenje, so vihteli nože, mesili testo, pulili kosti, izrezovali figure in med vsem tem žiriji, medijem in številčni publiki razlagali, kako so prišli do receptov, zakaj so se odločili za prav te jedi, kaj so pravkar stresli v lonec in zakaj… ja, osnovnošolci Zasavja!

Ribja juha z ribjimi žepki in taka z nežnim okusom po koromaču, riba v testu ali začinjena s cimetom, klinčki in limonino lupinico, savska mrena na regratu z ocvirki, funšterc, ajdov fosen s petimi prilogami, zasavski tris, dobrot ni bilo konca! Dekoracija jedi in interpretacija komisiji, ki vključuje kratek opis jedi, zgodovino, vzroke za pripravo in postopek, je bila tista pika na »I«, ki je pričarala nasmeh olajšanja na obraze mentorjev, ki si zaslužijo vse čestitke in rdečico na obraze žirije, ki se je morala odločiti, koga spustiti v polfinale. Glede na nekatere norme predhodnih tekmovanj, so si napredovanja zaslužili vsi. Ker pa gre (ponovno – žal!!) za tekmovanje, kjer iz regije napredujejo po 3 skupine, smo tokrat naredili kompromis, ter spustili naprej 4.

Žirija:

  • Martin Vodušek, lastnik gostilne in šef kuhinje
  • Tadej Vodušek, ambiciozen kuhar in kulinarični poznavalec
  • Mitja Trafela, predstavnik podjetja Gorenje
  • Anka Peljhan, organizator projekta

je odločila, da napredujejo:

  • Skupina: Fosen, OŠ Ivana Skvarče Zagorje s krapom v testu z melancanom in gobicami, ajdovim fosnom s prilogami in kanapeji Fosen
  • Skupina: Matkurja, OŠ Ivana Skvarče Zagorje s krapom na ajdovi kaši, krumpantočem in kanapeji Matkurja
  • Skupina: Perkmandeljci, OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik s savsko mreno v koruznem šrotu, zasavskim trisom (grenedirmarš, prežmuht, funšterc s pomladnimi zelišči) in kanapeji z jetrnco ali postrvjo
  • Skupina: Knapi, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje z ribjim nabodalom, mlečnim močnikom in pomladnimi kanapeji