Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Začenjamo drugo sezono!

Tiskovna konferenca na Osnovni šoli Trnovo, je Projekt tekmovanja v lokalni avtohtoni kulinariki osnovnošolcev, pospremila v življenje.

Lanska pot v neznano je z veliko mero intuziazma, energije in seveda dela, vere partnerjev in strokovne javnosti, ter ne-nazadnje sveta medijev obrodila sadove. Hvala sedmi sili, ki je nesebično a popolnoma profesionalno omogočila razpoznavnost projekta pripeljati v domala vsak slovenski dom.

Pod budnim mentorstvom velikega Chefa Janeza Bratovža, lahko ponosno zatrdimo, da smo v lanskem šolskem letu presegli vsa naša pričakovanja in zastavljene cilje, saj je na tekmovanju sodelovalo 89 skupin ali skoraj 600 osnovnošolcev najrazličnejših slovenskih regij, ki so z medgeneracijsko komunikacijo in velikim angažmanom svojih mentorjev – učiteljev gospodinjskega pouka doprinesli ali obudili ogromen zalogaj že ali skoraj pozabljenih receptov naših prednikov.

Otroci so osvojili debelo kuharsko znanje od postopkov rokovanja s kuhinjskimi pripomočki in sestavinami, dobili so izjemen čut za prefinjen okus in dekoracijo jedi / krožnika, naučili so se uporabljati domače sestavine in njihove karakteristike ter jedi prinesli na domače krožnike – ali v svoje domove. Vse, kar so skuhali, so tudi pojedli in tako naredili korak k zdravemu in odgovornemu načinu življenja.

Dobili pa so tudi navzkrižne informacije o poreklu posameznih jedi različnih regij in tako vedenje o delu kulturne dediščine svoje dežele.

Za nami je 8 regijskih tekmovanj s finalom v mariborskem ND pod okriljem EPK.

Na podlagi zbranih receptov je nastala knjiga, ki vključuje 130 lokalno značilnih v veliki meri več nepoznanih jedi, postopke dela in običaje kdaj ali zakaj so se jedi pripravljale.

Z zmagovalci smo bili na končnem izletu – kot nagrada – v slovenski Istri, kjer smo si ob Pomorskem muzeju, Piranskem Akvariju, Sečoveljskih solinah, ogledali tudi domovanje Piranskih brancinov v ribogojnici Fonda. Tam so se otroci brez zadržkov spopadli s čiščenjem rib, filiranjem in veselo so jih pojedli.

Ta dogodek nam je zbrisal še zadnji dvom oz. nam dal končni pogum, da smo se letos odločili brskati po vodnem živežu naše dežele, povezanim s posamezno regijo, recepti naših prednikov, značilnimi za posamezno lokacijo.


Ker je naloga bila zastavljena precej ambiciozno, smo se odločili za mentorje – učitelje gospodinjskega pouka organizirati brezplačne seminarje, kamor so bili povabljeni vsi učitelji, ne glede na kasnejšo prijavo na tekmovanje prav z namenom ojačati znanje o ribah in le-to prenesti na otroke. Deležni smo bili izjemno zanimivih informacij s strani ribogojcev, delavnic in degustacij ribjih jedi, značilnih za posamezno lokacijo.

Kuhali smo tudi na Celjskem MOS-u in v studiih Gorenje.

Na vrsti je nova etapa tekmovanja v obujanju lokalnih jedi. Tekmovanja si bodo sledila po vrstnem redu ali terminskem planu:

Ker ima projekt velik izobraževalni pomen za otroke ob prvem pravem seznanjanju s širokim kulinaričnim področjem in ker ni vseeno, kako jim prikažemo celoten kulinarični proces – njim v najobčutljivejšem obdobju odraščanja, ki bodo to znanje odnesli s seboj v življenje, smo za tekmovanje izbrali lokacije, kjer domujejo izvrstni kuharji ali vrhunski Chefi. Ti bodo otrokom s sugestijami, napotki in praktičnimi prikazi omogočili najkvalitetnejšo po razvoja.

REGIJSKA TEKMOVANJA

6.3. primorska Dvorec Zemono 11.00
8.3. dolenjska Novo mesto Biotehnični center NM hiša kulinarike 10.00
12.3. dolenjska Domačija Novak 10.00
15.3. osrednjeslovenska Restavracija JB 10.00
19.3. savinjska in koroška Studio Gorenje Velenje 11.00
22.3. gorenjska Gostilna Lectar 10.00
26.3. Podravje Gostilna Anderlič 10.00
28.3. osrednjeslovenska Studio Gorenje Ljubljana 9.00, 12.30
2.4. Pomurje Terme Banovci 10.00
4.4. Zasavje – lokacija v dogovoru 10.00

Polfinale:
12.4. primorska + osrednjeslovenska Studio Gorenje Koper 11.00
16.4. Zasavje + dolenjska + gorenjska, lokacija v dogovoru 10.00
19.4. Podravje + Pomurje + savinjsko-koroška – Radgonski sejem 10.00

Finale:
15.5. 12 skupin - Dvorec Zemono 11.00

Finale po finalu: predvidoma začetek junija: Pogačarjev trg, Ljubljana

Letošnji kulinarični izziv se glasi:
  • ribja jed z ribami in po receptih, značilnih za regijo, povezanih z zgodovino kulinarike
  • močnata – testena jed, ki jo lahko ponudimo samostojno ali kot prilogo
  • kanape, kjer bodo otroci sproščali svojo domišljijo in krepili dekorativne spretnosti
Po tri zmagovalne skupine vsake etape bodo izbrane glede na:

• najbolj lokalno locirano jed
• najokusnejšo jed
• najatraktivnejšo dekoracijo jedi - krožnika

Ocenjuje se še:
• organizacija v »kuhinji« med člani skupine
• upoštevanje osnovnih kuharskih zakonitosti - poteka
• spretnost rokovanja s kuhinjskimi pripomočki
• inovativnost uporabe sestavin
• gospodarnost delovanja s sestavinami
• znanje o posameznih jedeh in uporabljenih sestavinah
• čistočo v kuhinji med in po kuhanju

Nagrajeni bodo vsi, zmagovalci pa bodo deležni končnega izleta v slovensko Posočje po poteh žlikrofov, štrukljev, krapov in podobnih testenih umetnin, ki ponazarjajo del kulture vsake vasi posebej in nič hujšega, če imena zamenjaš!

S podporo pomembnejših blagovnih znamk, ki so kakorkoli povezane s kulinariko ali v projekt verjamejo, in predvsem ljudmi, ki za njimi stojijo, si bomo prizadevali vsa tekmovanja in podrobnosti, ki sestavljajo organizacijski proces, izpeljati kar se da kvalitetno, atraktivno in profesionalno.

Organizator: Društvo Vesela kuhinja, Anka Peljhan
Foto: Igor Mali, Delo