Z velikim strahospoštovanjem je 6.3.2013 bilo na Dvorcu Zemono izpeljano prvo regijsko tekmovanje v lokalni avtohtoni kulinariki naše dežele. Kot je bilo neskromno pričakovati, so Primorci presegli še tako ambiciozno zastavljene cilje in želje vseh nas organizatorjev, Chefov in žirije. Spopad z ribjo jedjo je bil skrbno načrtovan postopek in rezultati priprav in navodil mentorjev osnovnošolcev so obrodili sadove cele palete najrazličnejših jedi tako in drugače povezanih s soško postrvjo, lipanom, šarenko, sardelicami ali polenovko. Vsaka jed je imela svoj vzrok, ki so ga otroci iz Goriških Brd, Posočja, Vipavske doline in Krasa znali izjemno interpretirati. Izbor in prikaz testenih prilog ali močnatih jedi, kot druge tekmovalne kategorije, je potrdil smiselnost zastavljene naloge. Osnovnošolci Primorske so dokazali, da so ne glede na leta in šolske obveznosti, sposobni kosati se v velikimi kuharji, z nasmehom, pesmijo in razlago o običajih, ki so krojili pripravo posameznih jedi nekoč. Izmed 9 skupin je strokovna žirija, ki so jo sestavljali:
- Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu Dvorec Zemono in naš gostitelj
- Patricija Furlan, predsedsednica sekcije gostincev pri obrtni zbornici Nova gorica
- Blaž Zidarič, lastnik ribogojnice Soča v Kobaridu
- Anka Peljhan, organizator tekmovanja
izbrala le 3, ki se bodo aprila pomerile v polfinalu: - Cvetoče Brike, OŠ Dobrovo s polenovko (štokfiš) na belo z belo polento in repki s pršutom
- Soški kuharji, OŠ Simona Gregorčiča, Kobarid z ribjim filejem s korenčkovo omako in krompirjevimi žepki, polnjenimi s prekajeno postrvjo s prekajeno postrvjo ter buljo
- Šturke, OŠ Šturje Ajdovščina s (štokfiš) ali polenovko na golaž in polento ter bleki z orehi.
Čestitamo vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem! |