Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Na dolenjskem postavljen nov standard tekmovanja !

Za videt, slišat in okusit, enostavno za doživet! Osnovnošolci Škocjana, Novega mesta, Koprivnice in Krmelja so 12.3.2013 na tretjem regijskem tekmovanju v Obujanju slovenske kulinarične dediščine v Domačiji Novak, v Sadinji vasi pri Žužemberku, postavili novi nivo celotnega projekta, dvignili standard in podali izziv vsem prihajajočim etapam.

V izjemnem, domačem, okolju, ki ti enostavno vlije navdih, pri Novakovih v Sadinji vasi, v Domačiji, kjer se riba počuti domače in je domače vse, kar se znajde na krožnikih, pod njimi in ob njih, so, po nekaterih mnenjih še kuharsko neizkušene roke otrok, prekosile same sebe in osupnile gledalce ter žirante.
S prefinjenim čutom za ribje meso: do sekunde natančno odmerjenim časom peke ali kuhe, sestavin, ki so sovpadale po avtohtonih standardih in že zdavnaj pozabljene kombinacije, postrežene na vizuelno dovršen način, nežno začinjene, zrele za v kuhinje velikih Chefov...


Žlikrofi, pira, žganci, zaroštan močnik ali ajdova kaša, vse s tehtno razlago in podlago o avtohtonosti, vzrokih priprave v času naših prababic in z okusom, ki so te popeljali v nebesa.
Velik angažma mentorjev, ki so le z nasmežkom in ponosom opazovali svoje mlade kuharje, bo krojil prihodnost kulinarike naše dežele v ponos vsem nam!
S pomočjo Borisa in Miriam Novak v njihovi Domačiji, je dogodek presegel meje pričakovanja nas vseh in ker so v finalu 3 mesta rezervirana za skupine, ki jih nikakor ne moremo pustiti doma, smo se tokrat odločili, da napredujejo 4 tekmovalne skupine:

  • Škocjanski krapi, OŠ Frana Metelka Škocjan, s krapovim paprikašem in škocjanskimi žganci
  • Knapec, OŠ Krmelj, s filejem postrvi na špinačni posteljici in zaroštanim močnikom
  • Navihani sulci, OŠ Frana Metelka Škocjan, s pečenim sulcem in ajdovo kašo z zelenjavo
  • Podgurski pobci, OŠ Grm Novo mesto, s pečeno postrvjo in dolenjskimi žlikrofi

Strokovno žirijo, ki je ves čas bdela nad kuharskimi prijemi, gospodarnostjo uporabe sestavin, čistočo in redom na kuharski površini, postavljala zapletena vprašanja ustvarjalcem jedi in se do potankosti posvetila okusu, obliki in poreklu posamezne jedi, so sestavljali:

 

  • Boris Novak, lastnik Domačije Novak
  • Stane Omerzu, zunanji sodelavec ministrstva za kmetijstvo odd. za ribištvo in ribogojstvo
  • Jacques Gros, direktor občinske uprave Žužemberk
  • Anka Peljhan, organizator
  • Miriam Novak, lastnica Domačije je s prefinjenim čutom za estetiko bdela nad dovršenostjo vsakega posameznega krožnika in podajala nujno potreben del znanja razvijajočim se kuharjem, ki je v kulinariki nepogrešljiv del celote.
Tekmovanje si je ogledal tudi župan Občine Žužemberk in s ponosom čestital vsem akterjem.

Le tako naprej!