Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Mladi štajerski kuharski mojstri! 

Izjemna gastronomska predstava skupin osnovnošolcev Podravja na že 7. regijskem tekmovanju v obujanju slovenske kulinarične dediščine, ki je bila včeraj, 26.3.2013 v Gostilni Anderlič, z dolgoletno tradicijo vsega, kar diši po domačem!
Presenetilo nas je marsikaj, kjer velja še posebej poudariti pogum pri uporabi začimb, kot npr. pri krapu v foliji, smuču na potepu in peki krapovega fileja v bučnem olju! Navdušila je izjemna razgledanost ali angažma pri iskanju lokalno značilnih avtohtonih jedi vseh tekmovalnih skupin. 

Najprej se je bilo potrebno prebiti skozi snežni metež na hrib nad Mariborom med Piramido in Kalvarijo, kjer trte že nestrpno čakajo sončne žarke.. In potem je steklo sekljanje zelenjave, priprava testa, kaše, obdelava smuča, krapa ali postrvi, gladko, kot, da bi gledali skupine profesionalnih kuharjev in ne osnovnošolcev Podlehnika, Maribora in Pesnice! Že tisto, kar je bilo zapisano v njihovih seminarskih nalogah, »se je slišalo« zanimivo, ko je pa kaj kmalu zadišalo po prostoru, človek enostavno ni mogel stran. Od mize do mize smo opazovali mojstrovine zavijanja ribe, izdelovanja testenih krpic, priprave prilog in kanapejev, katerih oblika si zasluži vstop na naslovnico kakšne svetovne kulinarične revije.

Seveda pa je sproščenost, profesionalnost in prijetno vzdušje narekovala gostoljubnost družine Anderlič, ki iz roda v rod skrbi za ohranjanje tradicije svojih (in naših) prednikov in izobražuje podmladek. Tekmovanje so spremljali vsak iz svojega zornega, oz. profesionalnega zornega kota.

Člani žirije smo bili:

  • Jože Anderlič, priznani kuhar in nosilec tradicije
  • Jasna Anderlič, vodja gostilne in strežbenega dela dejavnosti
  • Kristjan Anderlič, najverjetnejši naslednik v gostilni, sicer pa profesor na srednji in višji gostinski šoli
  • Anton Kegelj, predstavnik Gorenja
  • Anka Peljhan, organizator

Prisotnih je bilo kar nekaj strokovnjakov iz sveta kulinarike, ki so otrokom zastavljali vprašanja tudi med kuho. Le-ti se niso dali motiti tudi stalno prisotnim fotoaparatom in kameram.

Čeprav izjemno stroga žirija, pozorna na prav vse detajle pred, med in po kuharskem postopku, interpretacijo, okus, videz in odnos, je v en glas zatrdila, da so odlični bili prav vsi. Odločali so detajli, na podlagi katerih smo izbrali 3 skupine, ki so napredovale v polfinale:

  • Hrustljavi tomerli, OŠ Pesnica s smučam na potepu, ajdovo kašo in koruznim zdrobom z roko v roki ter žmahtnimi pajsi
  • Haloški smuči, OŠ Podlehnik s krapovim filejem v bučnem olju, zeljnimi krpicami in pingvinčki
  • Veseli kuharji, OŠ Podlehnik s filejem krapa v foliji, krompirjevimi svaljki in pisanimi zelenjavnimi žogicami

Čestitamo vsem mentorjem za motivacijo otrok, za pravilno usmeritev in velik trud, ki so ga vložili v svoje varovance z namenom osvajanja kuharskih veščin za vse življenje!

Kot se to spodobi na štajerskem, še posebej, ker je mikrolokacija tekmovanja bila v osrčju vinorodne dežele, kjer se bohotijo tudi vinogradi družine Anderlič, je vsaka skupina prejela veliko steklenico penine, ki je eden izmed novih pridelkov v skladu s kulinaričnimi trendi in z imenom hčere, ki bo kaj kmalu prevzela nekatere izmed vajeti gostilne.