Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Izjemno zastopana Osrednjeslovenska regija ! 

28.3.2013 se je v ljubljanskem Studiu Gorenje, ambientu, ki kliče po odličnem kuhanju, odvilo 8. regijsko tekmovanje v lokalni kulinariki, ali že druga etapa v Osrednji Sloveniji. Zaradi izjemnega zanimanja, oz. interesa po raziskovanju kulinarične dediščine naših prednikov, se je v omenjeni regiji prijavilo kar 22 skupin tekmovalcev osnovnih šol. V dveh skupinah po 6 ekip smo videli otroke od 3. do 9. razreda osnovne šole. 

Vsi nasmejani, z malce treme, so vihteli nože in kuhalnice, pripovedovali od kod jim recepti, zakaj ali kdaj so se jedi nekdaj največkrat uživale in pogumno ribam pulili kosti!
Od Moravč do Rakeka z Ljubljano vred, regija, za katero bi si mislili, da je le stičišče vseh lokalnih kulinaričnih posebnosti. Pa ni tako, in tudi včeraj smo doživeli kulinarično predstavo brez primere. Prosena kaša s slanino, kruhovi cmoki, ljubljanska jajčna jed, trganci ali ušenat zele, ribjo juho, ragu, krapa v paradižnikovi omaki, ali polnjeno postrv s kruhovim nadevom.. ter seveda še marsikaj. Odlično! Od postopka, okusa, videza do interpretacije. Čestitamo mentorjem za izjemen angažma!

Strokovno žirijo so sestavljali:

  • Jure Pečarič, glavni kuhar in nosilec dejavnosti v tradicionalni gostilni Pečarič
  • Stane Omerzu, naš mentor s strani ribištva in ribogojstva
  • Dušan Gaberc, fotograf in kulinarični poznavalec
  • Anka Peljhan, organizator

Med vsem videnim, slišanim in okušenim se je bilo izjemno težko odločiti. Prevladale so podrobnosti izbora jedi, interpretacije, okusa, sestava, avtohtonosti – lokalne pozicioniranosti.

V polfinalu bomo tako ponovno lahko okušali jedi skupin:

  • Mucki, OŠ Moravče, s krapom v zeliščni skorjici in ušenat zeljem
  • Afne, OŠ J. Krajca Rakek, z ribjim ragujem in trganci
  • Miha in prijatelji, OŠ Polje, s polnjeno postrvjo s kruhovim nadevom in ljubljansko jajčno jedjo

Čestitamo prav vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem!