28.3.2013 se je v ljubljanskem Studiu Gorenje, ambientu, ki kliče po odličnem kuhanju, odvilo 8. regijsko tekmovanje v lokalni kulinariki, ali že druga etapa v Osrednji Sloveniji. Zaradi izjemnega zanimanja, oz. interesa po raziskovanju kulinarične dediščine naših prednikov, se je v omenjeni regiji prijavilo kar 22 skupin tekmovalcev osnovnih šol. V dveh skupinah po 6 ekip smo videli otroke od 3. do 9. razreda osnovne šole. Vsi nasmejani, z malce treme, so vihteli nože in kuhalnice, pripovedovali od kod jim recepti, zakaj ali kdaj so se jedi nekdaj največkrat uživale in pogumno ribam pulili kosti! Od Moravč do Rakeka z Ljubljano vred, regija, za katero bi si mislili, da je le stičišče vseh lokalnih kulinaričnih posebnosti. Pa ni tako, in tudi včeraj smo doživeli kulinarično predstavo brez primere. Prosena kaša s slanino, kruhovi cmoki, ljubljanska jajčna jed, trganci ali ušenat zele, ribjo juho, ragu, krapa v paradižnikovi omaki, ali polnjeno postrv s kruhovim nadevom.. ter seveda še marsikaj. Odlično! Od postopka, okusa, videza do interpretacije. Čestitamo mentorjem za izjemen angažma!
Strokovno žirijo so sestavljali: - Jure Pečarič, glavni kuhar in nosilec dejavnosti v tradicionalni gostilni Pečarič
- Stane Omerzu, naš mentor s strani ribištva in ribogojstva
- Dušan Gaberc, fotograf in kulinarični poznavalec
- Anka Peljhan, organizator
Med vsem videnim, slišanim in okušenim se je bilo izjemno težko odločiti. Prevladale so podrobnosti izbora jedi, interpretacije, okusa, sestava, avtohtonosti – lokalne pozicioniranosti.
V polfinalu bomo tako ponovno lahko okušali jedi skupin: - Mucki, OŠ Moravče, s krapom v zeliščni skorjici in ušenat zeljem
- Afne, OŠ J. Krajca Rakek, z ribjim ragujem in trganci
- Miha in prijatelji, OŠ Polje, s polnjeno postrvjo s kruhovim nadevom in ljubljansko jajčno jedjo
Čestitamo prav vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem! |