Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Nepopisljiv splet gorenjskih jedi..

Med stenami Gostilne Lectar v središču Radovljice, ki bi same znale veliko povedati o nekdanjih gorenjskih dobrotah, tudi za časa Linharta, so se v petek 22.3.2013 osnovnošolci gorenjske regije pomerili v »obvladovanju« skoraj ali pa že pozabljenih receptov svojega kraja in ribjih jedeh, kjer se je dalo čutiti pridih Gorenjske.

 

Skoraj neopisljiv splet veščin, idej, znanja, truda, sproščenosti…in predvsem velikega veselja do kuhanja s srcem!
Mentorjem, ali učiteljem gospodinjskega pouka v osnovnih šolah: Jesenic, Kamnika, Šenčurja, Radovljice in Lesc, čestitamo za izjemno pripravo in predvsem motivacijo mladih – in upamo – bodočih kuharjev!

Med stenami Gostilne Lectar v središču Radovljice, ki bi same znale veliko povedati o nekdanjih gorenjskih dobrotah, tudi za časa Linharta, so se v petek 22.3.2013 osnovnošolci zgoraj omenjenih krajev pomerili v »obvladovanju« skoraj ali pa že pozabljenih receptov svojega kraja ali regije in ribjih jedeh, kjer se je dalo čutiti pridih Gorenjske.
Srčno in nesebično so prikazali izjemno pripravljenost in dejansko željo: čim širšo javnost seznaniti s čim več ta-pravimi gorenjskimi jedmi. Dejstvo, da gre za tekmovanje med kuharskimi skupinami osnovnošolcev, bi dalo misliti, da se bodo v večini posvečali jedem, ki krojijo oceno. Vendar pa se je velika srčnost teh malih kuharskih rok odrazila tudi pri tretji kategoriji, ki se imenuje »kanape« ali »prigrizek« in ki je v tekmovanje ali v projekt vključena predvsem iz stališča krepiti otroško domišljijo po dekoraciji in iznajdljivosti priprave jedi za »enkrat v usta« ter z željo uporabe lokalnih sestavin. Od Trniča, masovnika, medene simfonije, gorenjskih grižljajčkov (zaseka, kislo zelje in Kranjska klobasa), do čemaževega namaza in mnogo ostalih dobrot! Vendar je to bila le »smetana na vrhu torte«!

Skrbno so bila izbrana tudi imena skupin, ki so ali duhovito spominjala na kak kuharski proces ali pa označevala posebnost svojega kraja, kot so npr.: bili Andeški ali Veronike iz Kamnika, Godlarke iz Šenčurja, … Popolna dovršenost vseh podrobnosti!

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali:

  • Jože Andrejaš, kulinarik in poznavalec zgodovine slovenske kulinarike ter lastnik Gostilne Lectar
  • Stane Omerzu, kulinarik in mentor iz sveta ribištva in ribogojstva
  • Mitja Trafela, ribič in predstavnik podjetja Gorenje
  • Anka Peljhan, organizator

…je bila pred velikim problemom, saj si je, glede na videno, slišano in okušeno - do sedaj, napredovanja zaslužilo prav vseh 9 tekmovalnih skupin! Kulinarično popotovanje med postrvjo v ajdovi srajčki, obloženo z blitvo in orehi, tisto iz Kuharice Valentina Vodnika ali ono »po planšarsko«, ajdovimi krapi, tenstanim krompirjem, govnačem ali »trisom«, ki je bil sestavljen iz plazkov, kolerabcev in grenadirmarša, žganci z ocvirki ali narastkom prosene kaše je bilo nepozabno in škoda, da ga je konec! Prav vse skupine je bilo užitek poslušati ob interpretaciji izbora jedi, gledati ob ustvarjanju in ob razglasitvi rezultatov, ki so hočeš, nočeš, pač morali slediti.

Glede na izjemno pripravljenost skupin v lanskem šolskem letu, ko si je prav tako še marsikdo zaslužil napredovanja, smo si pustili nekaj prostih mest za izjemne priložnosti. Na vsakem regijskem tekmovanju namreč napredujejo po 3 tekmovalne skupine. Tokrat smo naredili kompromis in jih v polfinale spustili 5! Upravičeno!

  • Skupina Godlarke, OŠ Šenčur: postrv v plaščku, budl ali prata in krompirjevi kanapeji
  • Skupina Veronike, OŠ Toma Brejca Kamnik: postrvji zvitki z blitvo in domačim sirom, narastek iz prosene kaše, masovnik
  • Skupina Šefla, OŠ Toneta Čufarja Jesenice (lanski najmlajši tekmovalci in finalisti): postrv Valentina Vodnika, tris: plazki, grenadirmarš in kolerabci, kanapeji z ribjim namazom
  • Skupina Zapečenci, OŠ F.S. Finžgarja Lesce (lanski finalisti): postrv z prilogo iz blitve paradižnika in orehov, tenstan krompir, polnjeno štruco
  • Skupina Škrte čebelice, OŠ A.T. Linharta Radovljica: zlatovčica v slanini, ajdovi krapi, medena simfonija z bučno sirnimi žličkami


Čestitamo!