Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Velike kuharske ambicije otrok OŠ Drska!

Lanskoletno tekmovanje je zasejalo veliko željo po nastopanju otrok iz osnovne šole Drska v Novem mestu, kar je pomenilo, da se je z omenjene institucije spopadlo 8 tekmovalnih skupin, ki so 8.3.2013 v Hiši kulinarike in turizma ali Izobraževalnem centru biotehnike in turizma, Grm uprizorili pravo ribjo delavnico.

Pogumno so prijeli velikega krapa, ga razkosali, kot ta-pravi ribiči, se spopadli s filiranjem in obdelavo postrvi, kar je tem mladim neizkušenim rokam bilo za čestitat! Na najrazličnejše načine smo lahko okušali ribje specialitete dolenjske regije ali okolice Novega mesta, kjer je vsaka imela svojo razlago, povezano z zgodovino kulinarike kraja.
Nikakor pa ni za zanemariti druge kategorije tekmovalnih jedi. Puhla in štruklji na 100 in 1 način! Prav zares človek ne podvomi, da prav štruklji izvirajo iz teh krajev, saj so že otroci mojstri v pripravi teh slastnih dobrot.
Vedno znova na tihem upamo, da bo odločitev, katere tri skupine so zrele za napredovanje, lažja. Pa se uštejemo! Tudi tokrat ni bilo nič lažje ali pač še težje! Odločali so detajli, o katerih se je strokovna komisija, kar nekaj časa posvetovala in odločila o zmagovalcih, ki jih bomo videli v polfinalu:

  • Jagodke s krapom v zelenjavni omaki in tovorno potico
  • Kuharske mojstrice s postrvjo na žaru in puhlo
  • Ustvarjalne mojstrice s postrvjo z orehi in krompirjevimi štruklji

Strokovno komisijo so tokrat sestavljali:

  • Drago Košak, vodja projektov Zavoda za turizem Novo mesto
  • Anica Janko Oblak, inštruktor na VSŠ in učiteljica praktičnega pouka
  • Anka Peljhan, organizator