16.4.2013, se je v gostilni s tradicijo slovenske hrane, sinonima druženja večjih ljubljanskih družb ali praznovanja pomembnih jubilejev, Gostilni Pečarič na Vrhovcih, zgodilo drugo polfinalno srečanje ali tekmovanje v obujanju slovenske kulinarične dediščine. 12 skupin gorenjske in dolenjske regije, ki sta obe pokazali izjemen talent kulinaričnega ustvarjanja, vneme ali želje po nadgradnji znanja, črpanja informacij o zgodovini, običajih, ki so spremljali vzroke priprave posameznih jedi, katerih paleto smo videli – in okušali včeraj.
Bilo je izvrstno vzdušje, dišalo je daleč naokoli po tenstanem krompirju, grenadrimaršu ali budlu, žlikrofih, puhli ali krompirjevih štrukljih z drobnjakom. Občudovali smo izdelke s sladkovodnimi ribami, kot so bili zlatovčica v slanini ali krap v omaki, file postrvi v plaščku, z orehi ali izjemno mešanico začimb, ribji paprikaš in mnogo drugih dobrot in kanapejev. Otroci so z veliko pomočjo svojih mentorjev, nadgradili znanje tudi iz aspekta »dizajniranja« krožnika ali jedi. Videli smo izjemne kulinarične skulpture, odličnega okusa in zavite v zgodbo zgodovine.
Strokovna žirija je imela veliko in pomembno nalogo: izmed najboljših – izbrancev regijskih tekmovanj, izluščiti še boljše. Štele so malenkosti, ki jih navadni smrtniki ne bi opazili. - Janez Bratovž, mentor in veliki Chef, ki sicer ustvarja v Restavraciji JB
- Stane Omerzu, mentor in izjemen poznavalec rib in priprave ter obdelave njih
- Miha Femec, strokovnjak na področju cateringa, in kulinarični estet, ki deluje v Gostinstvu Femec
- Jure Pečarič, lastnik gostilne Pečarič in gostitelj
- Anka Peljhan, organizator projekta
Opaženi so bili bodoči kuharski mojstri, izjemen talent rokovanja z ribo, prefinjena uporaba začimb, znanje o vsebnosti različnih vrst moke ali ostalih mlevnih izdelkov, vrhunski postopki priprave hrane s prijemi, na katere bi bili ponosni kuharji prestižnih restavracij!
V upanju, da bodo svojo izjemno ambiciozno zastavljeno pot nadaljevali vsi, smo s težavo morali razglasiti rezultate.
V finalu bomo videli skupine: - Jagodke, OŠ Drska Novo mesto, ki so pripravile: krapa v omaki in tovorno potico
- Škocjanske krape, OŠ Frana Metelka Škocjan, ki so pripravili: krapov paprikaš in škocjanske žgance
- Knapec, OŠ Krmelj, ki so pripravili: file postrvi na krompirjevo – špinačni posteljici in zaroštan močnik
- Šefla, OŠ Toneta Čufarja Jesenice, ki so pripravili: gorenjski tris (grenadirmarš, plazke in kolerabčnik) in postrv Valentina Vodnika
- Škrte čebelice, OŠ A.T. Linharta Radovljica, ki so pripravile: zlatovčico v slanini in ajdove krape
Čestitamo prav vsem sodelujočim in njihovim mentorjem za opravljeno veliko delo! |