Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Znani finalisti osrednje Slovenije in Primorske

V petek, 12.4.2013 se je v koprskem Studiu Gorenje ponovno predstavilo 13 tekmovalnih skupin osnovnošolcev Osrednje Slovenije in Primorske, ki v večini pozabljene jedi svojih krajev ponovno postavljajo na svoje mesto – med nas in morda na kak gostilniški jedilnik. 

Bilo je – enostavno – izjemno! Srčno, zavzeto, z vsem spoštovanjem do kuharskih postopkov, sestavin, okusov in končnega videza jedi, so prav vsi z odliko opravili svojo nalogo. Ponosno so jedi predstavljali strokovni žiriji, nadgradili svoje znanje z regijskih tekmovanj, kar je seveda tudi eden izmed ciljev projekta. Ker gre za osnovnošolce med petim in devetim razredom, vendar je med njimi bilo opaziti tudi tretješolce, bi bilo pričakovati, da bodo nekatera opravila že sama po sebi umevna in tako predstavljena z manj vneme. Bilo je ravno obratno, za kar zahvala gre predvsem njihovim mentorjem v čast odlične motivacije, usmeritev po črpanju znanja in celotnega truda, ki so ga vložili za zdravo in odgovorno življenjsko pot naših potomcev.

Žirija:

 • Tatjana Butul, nosilka gibanja Slow Food Slovenija
 • Milan Graj, lastnik in glavni chef v restavraciji Grad Socerb
 • Alberto Pucer, eminenca slovenske kulinarične etnologije
 • Anka Peljhan, organizator projekta

se je sprva naslajala nad umetninami, ki so jih pripravljali otroci, skoraj začudeno strmela nad postopki, idejami in izvedbo vsega videnega. Ga. Tatjana Butul, je v ospredje postavila povezavo bistva projekta z gibanjem – ali poslanstvom Slow Food načel. Črpanje lokalnih sestavin, priprava po avtohtonih receptih, interpretacija jedi, ki nekoč niso bile namenjene le same sebi – in tako bi moralo biti še danes – ter vse to v miru, z užitkom in spoštovanjem. To je to!

 • G. Milan Graj, ki je videl in izumil že marsikatero kulinarično mojstrovino, nadgrajuje svoje vrhunsko znanje, je takoj našel marsikaj za svoj jedilni list in med mladimi kuharji videl prenekatere bodoče kuharske zvezde.
 • G. Alberto Pucer, je dodal pečat s svojim znanjem o zgodovini jedi, različicah, ki so veljale včasih, izvoru in pomagal pri pozitivni vnemi vseh nas.


Seveda so vsi komentarji bili namenjeni mladim – glavnim akterjem, da bodo vedenje dodali v koš svojega znanja in znali ceniti domače tudi v bodoče.

Izmed najboljših, ki smo jih izbrali na regijskih tekmovanjih, je bilo potrebno izluščiti 5 skupin. Bilo je težko, saj smo morali biti pozorni na vse podrobnosti.

Tako bomo v finalu 15.5.2013 na Dvorcu Zemono videli mojstrovine skupin:

 • Trnovčki, OŠ Trnovo v Ljubljani, z ribjimi zvitki z bučo in zaroštanim močnikom
 • Barjanci, OŠ Antona Martina Slomška, Vrhnika, z Vrhniško ribjo obaro iz 5 vrst rib in slivovimi štruklji
 • Šturke, OŠ Šturje Ajdovščina, ki so kuhale štokviž golaž s polento in bleke z orehi
 • Soški kuharji, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, s filejem šarenke žepki krompirjevega testa z ribjim nadevom in buljo
 • Cvetoče brike, OŠ Dobrovo, s štokvižem na belo z belo polento in repki s pršutom in vinom

Zaradi visoke kvalitete celotnega nastopa prav vseh, se bomo potrudili, da jih bomo lahko videli ponovno, morda na javnih površinah našega glavnega mesta…

Čestitamo vsem nastopajočim in njihovim mentorjem.