Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Ali je to pravljica, ali so čarovnice res naredile svoje?

…v bistvu brez besed, ker bi morda izpadlo neresnično.. pa je bilo! Pravljično vrhunski gastronomski dogodek brez primere s profesionalnim pristopom otrok, od 3. do 9. razredov zasavskih osnovnih šol, na Kleku, nad Trbovljami, 23.3.2012, 8 skupin iz področja »3eh krasnih«: Zagorja, Trbovelj in Hrastnika – ja, morda so čarovnice pustile svoj pečat!! Profesionalna priprava kuhališča, vrhunski kuharski postopki, majhni pripomočki in velike ideje o oblikovanju, dekoraciji, da o okusu sploh ne govorimo! Lahko se le čudimo in se sprašujemo, kako je možno, da izpod rok otrok nastajajo kuharske mojstrovine vredne vsake zvezdice ali diplome?!?


Zajčji ajmoht z jetrnimi žlikrofi, Kruhove šnite, Krumpantoč, Funštrc, Ponarejeni krofi iz krompirjevega testa, v skladu z gospodarnostjo na mizi žirije z vsako jedjo še domač na mizi pripravljen sok in še in še.
Slikovit celovit nastop Knapov, ki so to prav res bili s svetilkami na glavi, Perkmandelcev, ki so jim ponagajali, Ješprenčkov, z v namen tekmovanja spletenimi oblačili, izdelanimi glinenimi posodami v znamenju rudarjev in obloženimi kruhki, za katere je tak naziv v bistvu žaljiv, saj smo bili priča podganjim hišicam, ki so srečo prinašale knapom v rovih, tablice z napisi Srečno, obilke rudarjev v oblekah od sira, klobas in brusnic, jetrnice na razne načine in vpete v vrhunske postavitve…


V superlativih bi lahko naštevali do jutri.. Vsekakor imajo mentorji zlate roke in vpliv ter si zaslužijo vse pohvale za vzgojo in usmeritev otrok!

Na finalu bomo priča:

 

•Skupini »All in«, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje s Knapovsko obaro, Krumpantočem in Funštrcom z jabolčno čežano
•Ješprenčkovim, OŠ Ivana Skvarče Zagorje z Ješprenom po zasavsko in Ponarejenimi krofi
•Perkmandeljcem, OŠ Narodnega heroja Rajka, Hrastnik z Zajčjim ajmohtom in Jetrnimi žlikrofi ter Močnikovim narastkom s suhimi slivami v obliki tortic

 

Čestitke vsem!