…v bistvu brez besed, ker bi morda izpadlo neresnično.. pa je bilo! Pravljično vrhunski gastronomski dogodek brez primere s profesionalnim pristopom otrok, od 3. do 9. razredov zasavskih osnovnih šol, na Kleku, nad Trbovljami, 23.3.2012, 8 skupin iz področja »3eh krasnih«: Zagorja, Trbovelj in Hrastnika – ja, morda so čarovnice pustile svoj pečat!! Profesionalna priprava kuhališča, vrhunski kuharski postopki, majhni pripomočki in velike ideje o oblikovanju, dekoraciji, da o okusu sploh ne govorimo! Lahko se le čudimo in se sprašujemo, kako je možno, da izpod rok otrok nastajajo kuharske mojstrovine vredne vsake zvezdice ali diplome?!? Zajčji ajmoht z jetrnimi žlikrofi, Kruhove šnite, Krumpantoč, Funštrc, Ponarejeni krofi iz krompirjevega testa, v skladu z gospodarnostjo na mizi žirije z vsako jedjo še domač na mizi pripravljen sok in še in še. Slikovit celovit nastop Knapov, ki so to prav res bili s svetilkami na glavi, Perkmandelcev, ki so jim ponagajali, Ješprenčkov, z v namen tekmovanja spletenimi oblačili, izdelanimi glinenimi posodami v znamenju rudarjev in obloženimi kruhki, za katere je tak naziv v bistvu žaljiv, saj smo bili priča podganjim hišicam, ki so srečo prinašale knapom v rovih, tablice z napisi Srečno, obilke rudarjev v oblekah od sira, klobas in brusnic, jetrnice na razne načine in vpete v vrhunske postavitve…
V superlativih bi lahko naštevali do jutri.. Vsekakor imajo mentorji zlate roke in vpliv ter si zaslužijo vse pohvale za vzgojo in usmeritev otrok!
Na finalu bomo priča: •Skupini »All in«, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje s Knapovsko obaro, Krumpantočem in Funštrcom z jabolčno čežano •Ješprenčkovim, OŠ Ivana Skvarče Zagorje z Ješprenom po zasavsko in Ponarejenimi krofi •Perkmandeljcem, OŠ Narodnega heroja Rajka, Hrastnik z Zajčjim ajmohtom in Jetrnimi žlikrofi ter Močnikovim narastkom s suhimi slivami v obliki tortic Čestitke vsem! |