Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

TEKMOVANJE V AVTOHTONI LOKALNI KULINARIKI SLOVENSKIH OSNOVNIH ŠOL

»domača kuhna pa to« Sporočilo za javnost


Ljubljana, 16.2.2012

 

Podjetje Sonata, Anka Peljhan s.p., je na podlagi programa »kuhnapato« in istoimenske spletne strani, www.kuhnapato.si, ki se že dve leti ukvarja z izobraževanjem podmladka o širšem smislu kulinarike, zasnovalo tekmovanje na nivoju vseh slovenskih osnovnih šol v avtohtoni lokalni kulinariki.

Na omenjeno tekmovanje se je prijavilo 97 skupin, kar pomeni 582 osnovnošolcev, željnih spoznati zgodovino slovenske kulinarike in lokalnih značilnosti le-te.

Tekmovalo se bo v osmih slovenskih regijah, kjer bodo otroci pod nadzorom in s pomočjo mentorjev prikazali sovrstnikom in širši javnosti, zgodovinske postopke priprave lokalnih jedi ter z izbranimi pripomočki in garderobo, sovpadajočo času naših prednikov, pričarali vzdušje v času naših babic ter postregli z dobrotami ozkega lokalnega področja.

Osnovni namen tekmovanja je obuditi slovensko kulturo v smeri kulinarike in vseh pripadajočih elementov ter z njimi izobraziti podmladek – osnovnošolce, ki so dan danes žal nagnjeni k hitri in nekvalitetni prehrani in tako slovenske hrane, še posebej njenih izvorov in postopkov priprave sploh ne poznajo več.

Odločili smo se posvetiti vsaki regiji posebej in tako kar se da kvalitetno izvesti dogodek ter z vsebino oskrbeti čim več otrok in ostale širše javnosti. Naš namen je vsekakor navzkrižno izobraževanje otrok o pridobljenem znanju.

Glede na to, da kulinarika sodi med kulturne značilnosti posameznega naroda, sodimo, da bi tako lokalni, kot kasneje finalni dogodek lahko prispeval k turistični popestritvi mesta ali regije, ob enem pa tudi k izobrazbi lastnega naroda, še posebej na začetku življenjskega obdobja.

Iz vsake regije bomo izbrali po 3 zmagovalne skupine, ki bodo sodelovale na finalnem tekmovanju. Omenjeno finalno tekmovanje se bo izvedlo v mesecu maju predvidoma v treh slovenskih mestih: Ljubljani, v okviru Bio tržnice, Mariboru, v okviru EPK in s projektom povezanega kulinaričnega projekta ter v Celju, v okviru Turistične vasi.

Tekmovalni duh projekta se bo omilil s privlačnimi nagradami vsem sodelujočim otrokom. Popeljali jih bomo v svet namazov, začimb, komunikacije in sklepanja prijateljstev, pravih kuharskih postopkov in znanja, povezanega z zgodovino dela slovenske kulture. Za projekt vlada veliko zanimanje medijev, partnerjev projekta, prestižnih blagovnih znamk, najeminentnejših strokovnjakov na področju kulinarike pri nas, kot so g. Janez Bratovž, g. Drago Bulc, g. prof., Janez Bogataj in ostalih, kar bo pripomoglo h kvaliteti izvedbe in nivoju razpoznavnosti.


Anka Peljhan s.p., organizator
info@kuhnapato.si
www.kuhnapato.si
00386 41 307 100