Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

S Primorci ni črješenj za zobat!

Kar 15 skupin osnovnošolcev regije, ki ji pravimo Primorska, vendar jo delimo na Goriško, Bovško in Obmorsko, je pokazalo, kaj zmore!

V enem najprijaznejših počitniških kompleksov, ki se »kliče« Talaso Strunjan, in sodi v skupino Terme Krka, smo 27.3.2012 od 11ih pa tja do 17ih popoldan, na terasi Hotela Svoboda, kjer je dišalo po morju, bili priča vrhunskim primorskim jedem, značilnim za Dobrovo, pa preko Šempetra pri Gorici, Ajdovščine do Kobarida in nazaj v Dekane in Škofije ob morju. Na krožnikih se je znašla Broskvina juha, pa Kurja juha s posebnim jajčno kuruhovim nadevom, Obeljena polenta, Refoškove palačinke, Šelnovka, Pečene supe, Špargljeva (šparglji že rasejo v gozdu!) in Špinačna mineštra, Hroštole – tako prav rjavo zapečene, Grahov toč z belo polento, Frtalje z zelišči - sladke in slane in še in še.

Izbrane recepte si lahko ogledate, kot vse do sedaj v Nedelovi prilogi, Odprti Kuhinji. G. Alberto Pucer, slavni etnolog, zgodovinar in pisec kulinaričnih knjig, povezanih prav s slovensko zgodovino, se je strinjal, da je marsikateri otrok iz osnovnošolskih klopi, primeren za delo v kakšni top svetovni restavraciji in bi s svojimi sposobnostmi rokovanja s sestavinami in dekoracije krožnika ter obloženih kruhkov in temu podobnih reči, zmešal štrene vrhunskim Chefom. »Bravi! Pet« je povedal skoraj vsem in ob kuharskem mojstru hotelskega kompleksa Talaso Strunjan, smo bili v zadregi ponovno vsi. Žirija je morala napeti vse sile in se posvetiti detajlom, ki so odločili o napredujočih, saj so zmagovalci bili prav vsi!
Zaradi popolnoma prehude konkurence in ker so enako število točk zbrale 4 skupine, smo se odločili, da vsem štirim omogočimo nastop na finalu.
V nadaljevanju bomo izbrali še dve skupini, ki sta iz ostalih regij zbrali največje število točk za zmagovalci in jih povabili na finale.

Na finale so se uvrstili:


•Plentarji, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, z Obeljeno polento in Kobariškimi štruklji
•Šturski spretni prstki, Oš Šturje Ajdovščina, z Šelnovko in Snežnimi kepami
•Škofijski grmiči, OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, z Fižolovo mineštro in tam narejenimi lazanjami ter Pečenimi supami
•Ištrijani, OŠ Škofije, z Špargljevo mineštro in Refoškovimi palačinkami


Čestitke vsem!