Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zmagali smo vsi skupaj!

Rojeva se nova pot, po kateri se je pogumno odločilo zakoračiti 600 slovenskih osnovnošolcev, sprva skoraj v neznano, a kaj hitro z nasmeškom, aktivno in radoznalo pobrskati po zgodovini bogate slovenske kulinarike.


Sklepna prireditev, ki bi ji lahko rekli revija slovenskih lokalnih jedi, postopkov in vsega, kar sodi zraven, z rokami, glavami in spretnostjo osnovnošolcev, se je zgodila 16.5.2012 v prireditveni dvorani mariborskega Narodnega doma, ki je s svojim ambientom dal piko na »I«. Organizacijska pomoč g. Uroša Mencingerja, strogega Nedelovega kulinaričnega kritika in glavnega odgovornega za tovrstni del pri EPK, kamor je bil vključen tudi naš projekt, ni dopustila napak.

 

Prireditev presežkov v vseh pogledih, kjer je glavni igralec bilo 27 skupin, ki se je na podlagi 8ih regijskih tekmovanj, uvrstilo v finale. S še večjo vnemo, dodelanimi dekoracijskimi načrti, finesami okusov, izurjenimi prstki, so otroci očarali najstrokovnejšo žirijo, ki si jo v naši deželi lahko omislimo:


g. Janez Bratovž, Restavracija JB, Ljubljana
g. Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, Zemono
g. Nace Rajh, Gostilna Rajh, Bakovci
g. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije
ga. Alenka Poljanšek, sodelavka službe za živilsko predelovalno industrijo in mednarodno medinstitucionalno sodelovanje na ministrstvu za kmetijstvo
ga. Marjana Pogorevc, vodja gostinske sekcije na Srednji gostinsko – turistični šoli v Mariboru

 

Bili smo deležni strokovnih pogledov in ocen tudi s strani Mestne občine Maribor, podžupana g. Milana Mikla, g. Tomaža Vozlja, predstavnice višje gostinske šole v Mariboru in mnogih drugih, nenazadnje tudi sedme sile, ki je budno spremljala korake projekta od začetka do konca in o njem skrbno poročala slovenski javnosti.

 

Kuhali smo v treh etapah, po uro in pol. V vsaki etapi se je predstavilo 9 skupin, sprva iz Pomurja, Podravja, Koroške in Savinjske doline, kasneje smo bili priča skupinam Gorenjske, Ljubljane z okolico in Zasavja in nazadnje smo občudovali skupine Vipavske doline, Posočja, Obmorske pokrajine, Dolenjske in Kozjanskega. Po vsaki etapi je žirija trčila ob skoraj nerešljiv problem, se posvetovala, strokovno obudila vsak detajl kuharskih postopkov, ki so jih spremljali ves čas in izbrala 3 skupine, ki so za nianso odstopale od ostalih:


1.Pohorski kohi, OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu z Bučno župo in Kvočevimi nudli
2.Trnovčki, OŠ Trnovo, Ljubljana z Babičino zelenjavno juho, jabolčnim in skutinim zavitkom
3.Šturski spretni prstki, OŠ Šturje Ajdovščina, S Šelnovko ali Šelinko in Snežnimi kepami

 

Da bi vse potekalo še bolj nemoteno, je na pomoč priskočila skupina bodočih kuharjev, natakarjev in turističnih delavcev Srednje gostinsko turistične šole Maribor, ki so z mladimi kuharji izmenjali izkušnje.

 

Zadovoljni smo z odzivom osnovnošolcev, ki so seveda pod mentorstvom svojih učiteljev ustvarjali nepričakovano, zadovoljni z odzivi strokovne javnosti, medijev, katerih poročila so bila celovita, strokovna in zanimiva in s pomočjo partnerjev, ki so z učnimi pristopi omogočili kvalitetno izvedbo projekta, si prizadevamo nadaljevati to sicer učno pot, ki nedvomno vpliva na kvaliteto življenja posameznika, družbe in nenazadnje z uporabo domačih sestavin, ki so pogoj za ustvarjanje domačih jedi, zavrteti kolo nazaj k naravi in zdravemu načinu življenja.