Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Predstavitev

Doživetja z zaupanjem !

Program KuhnaPaTo je zasnovan za mularijo tega sveta z namenom izobraziti njih, da bodo izobrazili svoje starše, v času, ko vsi drvimo drug mimo drugega in skoraj mimo nas samih.
Otrokom ni vseeno! Spoštujmo to!

 

Kaj ?

... ful cool stran, ki me osamosvaja, uči vrtenja po kuhni, obnašanja, razlaga vse živo o primernem hranjenju, mi podtika zdrav način razmišljanja, da sploh ne vem, kako in kdaj se enostavno spreminjam… Čutim, res! Kr naenkrat jaz pridigam mami in počutim se odraslo. Ej, kaj je super, da lahko povabim frende na žur in zato ne rabim mame ...

Zakaj?

... ker me mama ni naučila kuhat. No, pravi, da nima časa in da za moja vprašanja že pride čas, sicer pa “vprašaj babico ali pa preberi kako knjigo, končno!” bla bla.. In pa ker enostavno ne vem, zakaj tlačit v usta vitamine, zakaj pit vodo, zakaj uporabljat sto enih stvari, res ne vem, zakaj?.. Zakaj se počutim odveč v tej bajti?

Osamosvojitev

Pri nas obstaja niša osveščanja o načinu prehranjevanja med mladimi nad 8 let in do poznih študentskih. Za večino informacij, ki se nahajajo v medijih ali kuharskih knjigah se zdi, da zanje potrebuješ kuharski doktorat. Pozabljamo, da se otroci pri približno 8 – 10-tih letih želijo osamosvojiti – tudi v kuhinji. Zanje zmanjka časa in potrpljenja ali pravih psiholoških pristopov. Napodimo jih ven, češ, da se ne vreže, da ne popacka, ker ni časa, ipd …

Rast

Omenjeno ciljno skupino smatramo za eno naj-dojemljivejših, kjer lahko ustvarimo dolgoročno pripadnost posredovanim informacijam, izdelkom ali storitvam, povezanim z njimi. Osamosvojitev v kuhinji ali zgolj pomoč mami pri pripravi obroka, za otroka ali  družino ne pomeni le kuhanja. Pomeni  graditev osebnosti, potrditev zaupanja s  strani staršev, postopek odraščanja v pravi  smeri, zadovoljstvo, kar pomeni uspeh v šoli  in drugod… Graditev zadovoljnega odnosa je bistvo ali podlaga obstoja družine.

 

Komu?

...meni, ki ždim v dnevni na kavču in mi kruli po želodcu, ko mama paca po kuhni in "nima časa", da bi jaz "popackal še več", kot ona in ko se naveličam čakat, je moje prvo zatočišče Mc.D. al pa sendvič v štacuni, pa čez ena mrzla C.C. Včasih mi reče "pogrni mizo" in potem je itak vse narobe…Trobenta mi o vitaminih, da “so dobri”, da “jih moram jest”, ampak, ko bi mi vsaj enkrat povedala zakaj!! “Ko greš na trening, pij vodo”…, ja, ja, en Red B., kaj pa. In po kosilu ma spet predavanje: “cel dan sem v kuhni, noben mi ne pomaga, pa še zvečer pridejo obiski, kar zmešalo se mi bo!” “Sploh nimam nobene ideje več… oh, groza!"…

 

Komunikacija

Strinjamo se, da je skupina pred ali že v puberteti relativno problematična in zahteva poseben način izražanja. Besede, kot so »zdravo«, »moraš uživat vitamine«, … so odklenkale. Tako rekoč okoli vogala, predvsem pa jim je potrebno povedati zakaj.

 

V njihovem jeziku, na njihov način poskušamo apelirati na splošno osamosvojitev v kuhinji in tako posredno večjo samozavest, zadovoljstvo, ki vodi do boljših rezultatov v šoli in pri ostalih dejavnostih, kjer se krog sklene z zadovoljnimi starši in razumevanjem v družini. 

Teme

 
 

Recepti, kjer podajamo preproste postopke priprave jedi z namenom narediti drugače in za oči izjemno atraktivno.

Nasveti, kjer navajamo informacije o zgodovini posameznih sestavin, vzroke in posledice uporabe ter določene zanimivosti o posameznih sestavinah, vitaminih ali mineralih..

 
 

Žur, kjer je osnovna poanta prepričati otroke, naj zabave ali rojstne dneve organizirajo doma ter s prijatelji in v igri pripravljajo jedi ter vse ostalo (igre, dekoracija, miza..).

Vrt z osnovnimi navodili o vrtičkanju, kaj lahko imaš – tudi na domači okenski polici, informacije o zeliščih, vrtninah..

 
 

Bonton je tema o tem, na kak način najlažje prelisičimo izbirčneža ali tega, ki preveč poje..

 

 

Zmorem !

Sploh se ne zaveda, da mam tut jaz dve roki, bujno domišljijo in da ji bom kmalu pomagal!...(mami namreč..)