Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kulinarični vodnik slovenskih domov, oz. kuhinj. Za vse ljubitelje okusne hrane in pijače, inovativnih kuharskih postopkov, novih sestavin, moderno obloženih krožnikov, za gurmane, odprte za nasvete znanih Slovencev in njihovih izkušenj pripravljanja dobrot svetovne razsežnosti.

Kot priloga Nedela vsako nedeljo povzroča novo navdušenje več kot 90.000-im novih kulinaričnih izzivov željnim Slovencem.

 

Odprta kuhinja, priloga Nedela spremlja vsak naš korak ob obujanju slovenske kulinarične dediščine na tekmovanjih, kjer se z izjemnim kuharskim znanjem osnovnošolcev naslaja vsa slovenska publika. Mediju smo zaupali nekaj naših receptov, ki so zbrani v knjigah pozabljenih receptov naših prababic, ki so jih na dan prinesli slovenski osnovnošolci.

ok_recepti_domaca.pdf
 ok_recepti_domaca__2_.pdf
 ok_recepti_domaca__3_.pdf
 ok_recepti_domaca__4_.pdf
 ok_recepti_domaca__5_.pdf
 ok_recepti_domaca__6_.pdf
 ok_recepti_domaca__7_.pdf
 ok_recepti_domaca__8_.pdf
ok_recepti_domaca__9_.pdf

 

Odprta kuhinja, Jejmo solato!, Solatno - sadno nabodalcesolatno-sadno_nabodalce.pdf
Če ste med otroci, ki brez prigovarjanja staršev poprimete za solato – in to z veseljem - čestitam! Vendar ste redki, saj si starši štejemo v čast, če nam uspe »prodati« otroku karkoli s predznakom solate. To je zal zakoreninjeno dejstvo, ki se ga je po hitrem postopku potrebno znebiti, saj solata nikakor več ne pomeni le tistega zelenega z običajno preveč kisa in olja… 
  
Odprta kuhinja, Na morje!, Mediteranska tortica mediteranska_tortica.pdf
Sonce, morje, veselje, energija in še marsikaj, čemur v veliki meri botruje odlična hrana z velikim predznakom zdravja. V večini ima naš okus nostalgijo po mediteranski hrani tudi takrat, ko smo se pravkar vrnili domov ali pa že nekaj časa nismo okusili morskega zraka. No, nikakor ni potrebno prevoziti na stotine kilometrov, da bi zadovoljili svoj želodček. 
  
Odprta kuhinja, Pica!, Gosenica gosenica.pdf
V 16. stoletju, ko so si na jugu Italije omislili pizzo, so se ljudje prehranjevali predvsem z lastno pridelano hrano z vrta in okoli hiše. Ta slavna gospa Pizza je nastala tako rekoč iz ostankov kruha in »dvoriščnih sadežev«. Kmalu je po naključju zaradi prihoda princese Margherite postala neapeljska specialiteta, ki se je hitreje in močneje kot kar koli razširila in ukoreninila po celem svetu... 
  
Odprta kuhinja, Aktivno!, Skutne sarmice skutne_sarmice.pdf
Ni važno ali se ukvarjaš s športom profesionalno, ali le ljubiteljsko. Važno je, da si dovolj aktiven vsak dan, da vzdržuješ pravilno telesno maso in se temu primerno prehranjuješ. Skuta je nepogrešljiva pri želji po vzdrževanju dobre mišične mase, da o slastnosti, še posebej, če je zraven malo smetane, ne govorimo... 
  
Odprta kuhinja, Samostojni, Poletni šopek poletni_sopek.pdf
Hrana in priprava nje je umetnost, ki prav vam, otrokom pomaga krepiti um, domišljijo in
nadgraditi ročne spretnosti. Takrat, ko znate sami pripraviti hrano, postanete na nek način samostojni in s strani staršev zaupanja vredni...
 
  
Odprta kuhinja, Radič!, Radičeve ladjice radiceve_ladjice.pdf
Namazi so ena zanimiva stvar. Lahko je čisto simpl, sestavljen iz dveh reči, npr. malo smetane in drobnjak, pa je že nekaj.., lahko pa na ful skompliciramo in damo noter stopetinpetdeset stvari, pa bo tudi dobro… 
  
Odprta kuhinja, Spomin na morje!, Jajčni čolnički jajcni_colnicki.pdf
Dragi mladi kuharji! V neizmernem upanju, da poletja niste preživeli tja v tri dni in ste brusili svojo kreativnost predvsem v namen prelisičiti svoje muhe glede uživanja hrane, vam z veseljem ponujamo nove možnosti za presenetiti starše... 
  
Odprta kuhinja, Po mehiško!, Mehiško pismo mehisko_pismo.pdf
Ljudstvo Majev, ki slovi po najnaprednejših inovacijah še danes si je najverjetneje izmislilo tudi slavni prigrizek ali pa celo glavno prilogo, po imenu Tortilja, ki so jo poimenovali »hrana bogov« in se je tako, kot vsi njihovi izumi, ohranila v polnem sijaju. Morda najbolj praktična, slastna in najbolj razširjena podlaga, priloga ali karkoli že pač za vsak okus, namen ali potrebo… 
  
Odprta kuhinja, Krompir!, Krompirjeva pica krompirjeva_pica.pdf
V 16. stoletju, ko so si na jugu Italije omislili pizzo, so se ljudje prehranjevali predvsem z lastno pridelano hrano z vrta in okoli hiše. Tako so si na ostanke testa položili malce paradižnika, sira, rib, česna in oljčnega olja ter posuli z origanom. Tokrat bomo testo zamenjali za krompir...