Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Vnema je ostala - tudi doma!

15. jun

Kuharske vneme, želje po učenju veščin ali v našem primeru le vadbe in nadgradnje kreativnosti »za štedilnikom« se ne da ustaviti ali »zapreti«, saj je ostalo doma. In tam doživlja razcvet, kar je tudi eden od osnovnih ciljev projekta Kuhnapato. Kuhamo v šoli, da znamo kuhati doma! Za samim kuhanjem ali okoli njega pa gre omeniti še vrsto psiho – fizičnih znanj ali sposobnosti, ki jih slovenski osnovnošolci osvajajo skozi leta sodelovanja v omenjenem projektu in na ta način postajajo odgovorni, zdravi, uspešni in zadovoljni.
Od začetka šolskega leta do marca je nekaj tisoč otrok z zdravim sezonskim tradicionalnim kosilom navduševalo svoje sošolce, v drugi epizodi projekta, ko bi svoje znanje in lokalno značilne jedi morali predstaviti slovenski javnosti, pa so prijeli za domače kuhalnice. Veliko dobrobiti bi lahko našteli ob tem, izpostavili pa bi dejstvo, da že vrsto let učiteljice – mentorice mladih kuharjev morajo delati selekcije za sestavo vsakomesečne ekipe v šolskih kuhinjah, saj je vrsta sodelovanja željnih predolga. Tokratna situacija omogoča prisostvovanje vseh, kar pomeni, da je pristopilo še nekaj tisoč otrok in dobilo možnost raziskovanja kulinarične dediščine, uporabe sezonskih sestavin iz svoje okolice ter priprave slastnih in zdravih jedi za svojo družino, v drugi fazi tudi sorodnike in sosede. S tem širimo naše poslanstvo tudi tja, kjer prej ni bilo možno in raziskujemo slovensko kulinarično zgodbo domala vsakega kotička dežele.
Tokrat velja izpostaviti dva »dueta« ali medvrstniško spodbudo k zdravemu načinu prehranjevanja. V svojo kuhinjo sta nas spustili Ana in Maja, ki obiskujeta OŠ Središče ob Dravi ter Ajda in Rubi, učenki OŠ Dobje in do - ali pokazali, da vedno več mladostnikov zna in želi uporabiti sezonske sestavine iz okolice, jih zna tudi nabrati na svojem vrtu in biti na to ponosen. Ob tem je treba poudariti tudi nekatere inovativne pristope poučevanja, kot smo mu bili priča v Dobju: kuhajmo doma, pa vendar v družbi sošolcev – in učiteljice, ki je v našem primeru bila »enakovredni člen skupine«, saj sta tokratno akcijo preko računalnika vodili sestrici. Kuhinja je in bo ostala predmet improvizacije in otroci dokazujejo, da bolj si prilagodljiv, boljši so rezultati – v našem primeru jedi.