Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zbirka zdravih tradicionalnih receptov 9-tič!

10. nov

 

Projekt Kuhnapato s slovenskimi osnovnošolci že deveto leto nagovarja tematike, ki sodijo med glavne svetovne, tudi politične debate in tendence razvoja v Evropi in svetu. Med te sodijo vsekakor uporaba sezonske hrane iz okolice, tudi avtohtonih sort in divjih rastlin, trajnosten način življenja, zdravje, krepitev socialnih vezi in samopodobe otrok- razumevanja drugačnosti.

Ob tem že ves čas dokazujemo, da nikomur ni treba biti lačen, da je hrane dovolj za vse, le ozreti se je treba po okolici, prisluhniti naravi in spustiti na plano domišljijo. Znati vzeti iz vrta, sosednje kmetije, iz narave, to kar nam ponuja prav zdaj, saj to telo potrebuje prav zdaj, je domala postala umetnost ali zavidljiva veščina tudi osnovnošolcev Slovenije! To je nenazadnje eden glavnih dejavnikov za ustvarjanje boljših podnebnih sprememb, spoznavanje zgodovine kulture in vzrokov prehranjevanja, sledenje svetovnim trendom razvoja kulinarike in še mnogo tega zaradi česar je konec leta 2018 Evropska komisija projekt uvrstila med 10 najboljših praks za zagotavljanje zdravega in trajnostnega načina življenja v Evropi.

Vsako leto poskrbimo za atraktivnost projekta po smernicah razvoja zahtevnega kulinaričnega področja, da navduši in pritegne glavne akterje – slovenske osnovnošolce, ki vzgajajo vrstnike ter ostalo javnost in jo spodbujajo k uporabi lokalno značilne sezonske hrane ter učenju kuhanja doma po postopkih, ki zagotavljajo dolgoročno zdravje. Naše poslanstvo je v prvi vrsti dvigniti nivo kulture prehranjevanja otrok in posledično vseh nas. Med to štejemo znanje o pridelavi hrane, pravilnem načinu uporabe sestavin, sezonskih zakonitostih, vsebnostih, koristnih za telo, vizualnem efektu končnih izdelkov in zdravem načinu prehranjevanja v celoti. Posledično si prizadevamo spodbuditi mladostnike k povezovanju znanj, krepitvi ročnih spretnosti, vzgoji veselja do dela in sodelovanja, veščinam organizacije, komunikacije in dvigovanja nivoja empatije, nenazadnje kompetenc in kasnejše zaposljivosti.

Z malimi napori in redkimi sestavinami si lahko vsakodnevno pričaramo slastne obroke, ki bi nam jih zavidali zapriseženi jedci ali najboljši kuharski mojstri. V upanju, da bomo z naslednjimi recepti pritegnili tudi vas, vam želimo dober tek.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje, delujemo v okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, pokrovitelj projekta je Spar Slovenija.