Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Že kuhamo! Joto!

20. sep

 

Kot vsako leto, smo se tudi letos odločili malce »zasoliti« vsebino našega dela in na pobudo Ministrstva za zdravje podajamo izziv, ki nam bo vsem malce razburkal domišljijo in popestril novembrsko kosilo.

V Tednu slovenske hrane bo Slovenija dišala po joti! In ker vaja dela mojstra, so jo pripravili že tam, kjer je doma zeljna različica, a tudi repna jota, pravijo na OŠ Toneta Tomščiča Kneža, bi bila loklano značilna jed. Morda pa drugič.

Torej: naloga vseh sodelujočih in tudi vseh ostalih javnih kuhinj bo v 3. tednu v Novembru, skuhati jed iz zelja ali repe, joto ali njeno sorodnico.

 

Vsi, ki v našem projektu sodelujete že vrsto let in verjamemo, da tudi marsikdo drug ve, da stvar ni tako »splošna« ali enostavna.

Jota je nekako »ponarodela« slovenska jed, vendar se je sprva pojavila v regijah ob Italijanski meji, še posebej v višje ležečih predelih Primorske, kot tudi na drugi strani meje v Furlaniji. In tam je doma, no na širšem Primorskem.

V letih raziskovanja slovenske prehranske dediščine pa smo odkrili njene »sestre, sestrične, tete in ostale sorodnice« po vseh regijah, ki spreminjajo: obliko, dodatke, imena in še marsika in se prilagajajo pogojem ožjega področja, klimatskim danostim in potrebam.