Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Nova sezona - novi izzivi!

20. sep

Na sporedu je 13. sezona...
...ki morda lahko tudi s pomočjo zanimive številke kljubuje neprimernim prehranskim navadam, dodatno spodbudi zavedanje o nujnosti odgovornega načina prehranjevanja, katerega širok pojem, potencial, vzroke in posledice si s projektom Kuhnapato vrsto let želimo predstaviti osnovnošolcem Slovenije.
Vse »kriči« po spremembah, po vsakodnevnem premisleku: kaj pojesti kdaj in zakaj, po poseganju po sestavinah, ki nam jih nudi narava »tukaj in zdaj« – v določenem letnem času, jih znati uporabiti v domačih sezonskih jedeh. Klimatske spremembe niso več »nekaj, kar se dogaja na drugem koncu sveta«, so tukaj in težko se jim bo izogniti. Pa vendar z malimi koraki lahko pripomoremo h kvalitetnejšemu, varnejšemu bivanju tudi mi vsi.
Hrana ima pomembno vlogo pri spreminjanju sveta, ob enem pa zagotavlja življenje tako nas, kot narave, ki nam to omogoča. Z določeno mero prilagodljivosti, volje po razmisleku, želje po spremembi okusa, tudi, če je zato potreben kak kompromis, lahko pomagamo: najprej nam samim, takoj za tem pa z vzorom, nauki in dejanji vsem okoli nas.
Naj za nekatere fraza »trajnostni razvoj ali trajnostni način življenja« postane realnost, naš zavedni vsakdan. Jedi, ki se znajdejo na naših krožnikih so le del celotnega »trajnostnega« procesa. Naj se začne s sprehodom po travniku, gozdu, zavestnim opazovanjem narave, znanjem (in izobraževanjem) o možnostih uporabe tudi stvari, ki so do sedaj bile le »samoumevni prebivalec narave«, nadaljuje na domačem vrtu ali pri sosednjem malem pridelovalcu lokalne sezonske hrane. Naj se nadaljuje z načrtovanjem količin in premislekom o »skladiščenju po naravnih postopkih« v izogib zavržkom že pripravljene ali še surove hrane.
Vse to je že 13 let del našega poslanstva, a tokrat gre zares, bolj, kot kadarkoli. S pomočjo odgovornih zavednih učiteljev mentorjev smo se mnogo tega že naučili, a včasih zašli, kar je normalni naravni proces. Pa vendar apeliramo na vas, da s skupnimi močmi, voljo, malimi koraki..poskusimo znova, s čim manj napakami, s čim večjim prisluhom naravi, ki nam bo hvaležna, kot nam bo hvaležno naše telo, psledično zdravje, ki je pogoj za uspešno življenjsko pot.
Nedavno smo bili priča ponovnemu podeljevanju Michelinovih zvezdic, česar rezultat priča, da Slovenija brez sramu stoji ob največjih kulinaričnih velesilah sveta in to ne le z nekaterimi restavracijami! Del tega smo mi vsi. Vse to bazira na trajnostnem načinu ustvarjanja jedi, za kar potrditev so bile tudi zelene zvezdice, ki so ob vseh rdečih zaznamovale številne slovenske gostilne, ki še bolj, kot ostale koristijo zgoraj omenjeni način ustvarjanja jedi.
S projektom Kuhnapato smo pred 13imi leti bili eni izmed prvih, ki smo pozabljene jedi, značilne za kraj, vas ali regijo, dejansko postavili na krožnike po vseh principih, ki so pogoj za prestižne nagrade in pogoj za preživetje. Bili smo vzor kulinaričnim ustvarjalcem in smo ponos večkrat ponesli v svet. Bodimo v ponos tudi zdaj in pomoč pri ohranjanju narave, kot si jo želimo obdržati.
Več pa v razpisni dokumentaciji.