Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Priprave na Veliko noč

15. mar

 

..kot, da bi bilo prvič..in ne le v Lescah, kot smo zapisali na našem Facebook profilu pred dnevi. Prepričali smo se, da je želja po druženju za štedilnikom, po skupnem obroku, izmenjavi izkušenj, znanja in idej tudi v Novem mestu, Radečah, na Pohorju, v Gornji Radgoni in še marsikje drugje...dosegla mero občutkov, za katere bi lahko rekli »kot nekoč«, kar se že vrsto let trudimo uprizoriti na krožnikih. Zavestno in podzavestno veselje, tudi do dela in sodelovanja je povzročilo na prvi pogled zelo zanimive reakcije, ki kot nekakšni čarovniški triki ali molitve odmevajo še danes, spretnosti, ki so rodile okuse, za katere kar najbolj obžalujemo, da se jih ne da opisati z besedo in nenazadnje tudi kreacije, ki bi pritegnile najhujše skeptike. In če se sklicujemo na »kot prvič«, smo dobili občutek, da so kuharske mojstrovine otroci vseh ali najrazličnejših starostih, ki jih zajema osnovna šola, vadili vsak dan doma. Ob številnih pobudah, ki smo jih, preko njihovih mentorjev, s projektom Kuhnapato podajali otrokom in številnim odzivom, lahko ponovno potrdimo, da kuhanje (ki ga v našem projektu smatramo kot nujno posledico celotnega procesa), kot »neformalni del« izobraževanja, izjemno ugodno vpliva na razvoj mladostnikov, njihovega znanja in veščin ter nenazadnje tudi na dojemanje formalnega dela predmetnika.

 

(..in se že začenja..) Ker pa smo v času, ki je v zgodovini kar najbolj zaznamoval slovensko tradicionalno kuhinjo: Velika noč in predvsem čas pred in po njej, ko govorimo o postu, gospodarnosti in ostalih priložnostih, ki so še danes podlaga za (še vedno) nekatere pozabljene jedi naših – vaših krajev, vam v prilogi ponujamo nekaj predlogov, katerih skupna točka je hren. Ker nam je narava letos zgodaj ponudila plodove, ki jih vsako leto težko pričakujemo, jih velja izkoristiti zavoljo pisanega jedilnika, igre, inovacij na podlagi tradicije in nenazadnje, zdravja.