Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Evropa v šoli - v boju proti zavržkom hrane

20. okt

 

EVROPA V ŠOLI kot aktivnost ali natečaj, katerega pobudnik je Zveza prijateljev mladine, danes odpira vrata s (zoom) konferenco. Letošnja tema, ki jo nakazuje že naslov: »Če kruhek pade ti na tla, primi in poberi ga« https://www.zpms.si/wp-content/uploads/2020/09/PUBLIKACIJA-2020_2021.pdf  je BOJ PROTI ZAVRŽKOM HRANE.

S tem namenom smo v sodelovanju z URADOM VLADE RS ZA KOMUNICIRANJE v okviru projekta Kuhnapato pripravili praktično, okusno in očem prijazno vsebino, z motivacijskim nagovorom Chefa TOMAŽA KAVČIČA, dobitnika Michelinove zvezdice, kot spodbudo mladostnikom in posledično nam vsem, k uporabi ostankov in/ali zavržkov hrane https://online.fliphtml5.com/gsqqs/jjpu/.

S slovenskimi osnovnošolci že 10. leto dokazujemo, da nam ni treba biti lačen, da se ob prisluhu naravi okoli nas (naberi kostanje, gobe, regrat…), rahli iznajdljivosti ali inovativnosti v kuhinji (mineštro lahko posušim in jutri pripravim ješprenove kroglice…), znanju (in hotenju) »skladiščenja« ostankov (najpogosteje beležimo »krajo« koščkov testa za bodoči kruh in še pogosteje se srečamo z izjemnimi izdelki na podlagi ostankov kruha, ob predpostavki, da se je polenta kuhala za teden dni v naprejJ) od včeraj in dodatnem znanju uporabe elementov, ki smo jih še včeraj brezsramno vrgli v smeti (olupki repe, jabolk, krompirja, repno, pesino natje…), lahko ustvari zdrav, okusen obrok danes, po zapovedih lastne prehranske dediščine in z namenom ohranjanja zdravja.

 

Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (The Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) po vsem svetu vsako leto zavržemo približno 1,3 milijarde ton hrane, kar je tretjina vse hrane, proizvedene za prehrano ljudi. Količina odpadne ali zavržene hrane stane 2,2 bilijona evrov letno, kar je štirikrat več kot je potrebno za prehrano vseh 815 milijonov ljudi na svetu, ki so še vedno vsak dan lačni. Vir: ZPMS

Povprečni Slovenec zavrže 68 kg hrane na leto. Vir: UKOM

 

Ostanimo zdravi in siti.

 

Projekt Kuhnapato sofinancira ministrstvo za zdravje, pokrovitelj projekta je Spar Slovenija.