Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Slovenska kuhinja v Washington

20. maj

 

Vse se je začelo pred šestimi leti, ko smo v okviru projekta Kuhnapato prvič stopili na ameriška tla, konkretno v Washington DC. Ob pobudi Ambasade RS v Washingtonu in želji po popestritvi Dneva odprtih vrat Evropskih ambasad, z jedmi slovenske kulinarične dediščine, ki so jih za več tisoč-glavo množico pripravili slovenski osnovnošolci – in to kar trikrat, smo prav z otroci OŠ Danile Kumar, mednarodnega oddelka uprizorili uvodno pogostitev ob Simpoziju kulinarične diplomacije v organizaciji takratnih predstavnikov Bele hiše in State Departmenta. Leto kasneje (in leto preden je 20.5. postal Svetovni dan čebel) smo prav na današnji dan, na predstavništvu Evropske komisije v omenjenem mestu, pripravili medeni zajtrk (izvajalci akcije so bili udeleženci OŠ Ljubno ob Savinji) za številne povabljence s strani slovenske ambasade. In nazadnje smo (z otroci OŠ Šturje Ajdovščina), leta 2017 v sodelovanju z DCPC, DC Central Kitchen, tamkajšnjimi nutricionisti in veliko pomočjo predstavnikov slovenske ambasade, organizirali Dan slovenske hrane, ki ga je proglasila županja Washingtona, ko je preko 50.000 otrok uživalo slovenski zajtrk, kosilo in popoldansko malico. Akcijo je takrat podprl Urad vlade RS za komuniciranje, ki je s tem namenom izdal knjižico receptov projekta Kuhnapato, ki je romala v vsako od tamkajšnjih šol ter se kasneje uveljavila pri nas, kot protokolarno darilo.

Sodelovanje z DCPC je ostalo. Morda zaradi atraktivnosti slovenske kuhinje ali zaradi privlačnosti zasnove projekta Kuhnapato ali kot mu tam rečejo »Cooking kids«, saj tako, kot tukaj, tudi tam ugotavljajo, da je »prijem« »otroci otrokom« ena najučinkovitejših motivacij za vzgojo odnosa do hrane. Od lastne pridelave ali vzgoje določenih kultur do uporabe sezonskih sestavin v domači kuhinji, ja - predvsem – kuhanja doma v zameno po poseganju jedi iz obratov hitre prehrane, kjer je na podlagi izkušenj (videnega) Washington že svetla izjema.

Pogovori za tokratno akcijo so se začeli že novembra preteklega leta, ko naj bi sodelovali v okviru aktivnosti International Food Day, ki ga vsako leto organizira DCPC. Pa nam je situacija preprečila pot »čez lužo« in tako smo včeraj, v prelepem zavetju Storžiča na domačiji in izletniški kmetiji Pr'Hariž nad Tržičem, v izbi 300 let stare hiše, izvedli virtualno kuharsko akcijo za 75 prijavljenih otrok (nekaj med njimi je bilo učiteljev) javnih šol Washingtona DC. 110 jih je ostalo v »čakalni vrsti« za naslednjič. Tudi tokrat smo angažirali otroke OŠ Danile Kumar, mednarodnega oddelka, ki so ob pripravi fižolove jedi spretno odgovarjali na vprašanja o slovenski kulinarični tradiciji, pomenu delovanja ali sodelovanja v projektu Kuhnapato, tudi katero potico jemo najraje (videti je bilo, da so se na akcijo dobro pripravili) in kolikokrat na teden uživamo kislo zelje.. Bilo je zabavno, poučno in ponosni smo, da nam je glas o izjemni slovenski kuhinji ponovno uspelo prenesti v ZDA.