Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Čistimo šolsko kuhinjo

1. jul

Iz vseh zornih kotov, izjemno!
Če bi želeli odkljukati cilje projekta, ki smo si jih zastavili, bi bil spisek popoln. Pa vendar so na predzadnji šolski dan v OŠ Šturje Ajdovščina, le streljaj od tam, kjer je ponosno »pristala« Michelinova zvezdica, oz. kar pred šolo, mladi kuharji dodali nove dobrobiti, ki jih je možno udejanjiti s projektom Kuhnapato.
Eden od osnovnih - dodatnih namenov je bil: »očistiti šolsko kuhinjo«, oz. uporabiti stvari, ki ne bi dočakale septembra. Tako je na pobudo otrok in mentorice nastalo sodelovanje s kuharskim osebjem, v obliki popisa ostankov in izdelave načrta, kako jih kar najbolj atraktivno uporabiti čim več. Kot znajo le »Šturci« (tako pravijo sami sebi), so zasnovali – in pripravili jedi, ki bi si jih želela marsikatera gostilna. Malce so sezonsko dodelali že pripravljen plan (ob upoštevanju potreb telesa), namenjen sodelovanju s priznanim kuharskim mojstrom z Zemona, kar ne bi bilo prvič.
Tudi po tem, ko se je jedro projekta iz priznanih slovenskih gostiln preselilo v šolske kuhinje, se ohranja sodelovanje med tistimi, ki dosegajo vrhove kulinaričnih zapovedi in ki svoje znanje z veseljem predajajo mlajšim! Tokrat je situacija preprečila skupno promocijo Vipavske kuhinje, zato smo veseli, da je ugledala luč na šolskem dvorišču. Na sporedu ali v glavni vlogi je bila riba – sladkovodna!, ki je žal še vedno redkost na slovenskih krožnikih. V okviru projekta smo si že pred leti drznili spodbuditi uporabo slednjih in z učnimi aktivnostmi s slovenskimi (sladkovodnimi in morskimi) ribogojci naučiti otroke in njihove mentorje postopka rokovanja z ribami ter uporabiti jih na lokalno značilne načine v obliki zdravih, okusnih, sezonskih jedi. Ob postopku čiščenja, filiranja, so dodali še nežno prekajevanje tik pred uporabo.
Da bi mera (dobrobiti) bila popolna, so »za kuharsko mizo« bili povabljeni otroci, ki bodo »zares« kuhali šele naslednje leto. Na tej, kot na mnogih šolah, je vrsta tistih, ki si želijo sodelovati v projektnih aktivnostih, dolga, ponekod predolga, ustvarjajo se novi razredi s kuharskimi aktivnostmi, krožki za mlajše, ki še nimajo gospodinjskega pouka in rešitve za tiste, ki ga (žal) nimajo več. Mi smo se v živo prepričali, da čeprav še »zeleni« kuharji, po ročnosti in iznajdljivosti ne odstopajo veliko od svojih že »uveljavljenih« sošolcev. Vi pa presodite sami.
Recepti bodo kmalu na voljo v že tradicionalni zbirki letnega dela, ki iz leta v leto dokazuje veličastnost slovenske tradicionalne kuhinje ali kulinarične dediščine. Po želji pa vam postrežemo s kakšnim že prej.