Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Vice prvaki v Akademiji Jezeršek

10. jun

V sredo, 10.6.2015, so na račun in predvsem do dodatnega znanja velikih kuharskih mojstrov in njihovih drobnih skrivnosti, prišle tri skupine vice prvakov letošnjega projekta Kuhnapato.

 

Pod okriljem Hiše kulinarike Jezeršek, ki organizira kuharsko Akademijo Jezeršek na Dvoru Jezeršek v Zg. Brniku, pod vodstvom kreativne direktorice Ane Šušteršič, so skupine Bizeljski kulinariki z OŠ Bizeljsko, Kranjske kuharice z OŠ Simona Jenka Kranj in Petelinčki na topolu z OŠ Šmartno v Tuhinju urili svoje kuharske veščine. Malce so se jim le zatresle roke, ko je rezultate prišel preverit strogi žirant oddaje Master Chef, Luka Jezeršek.

 

Pri Jezerškovih pravijo, da ni nikoli prezgodaj srečati se s profesionalni kuhinjo, tako, kjer ustvarjajo priznani kuharski mojstri in se soočiti tudi z malce bolj zapletenimi postopki priprave jedi, ki morda zahtevajo dodatne ročne spretnosti. V tem je vendar čar učenja!


Delavnica z naslovom: Zakuhajmo si počitnice! je že na začetku ponudila izziv, saj so se skupine (do sedaj uigrani teami) morali pomešati v štiri enote. Na podlagi slik so ustvarjali: hladno predjed ali namaz piranskega brancina s koromačem, toplo predjed, ki se je imenovala hišni trikolini ali polnjeni žlinkrofi na tri kote na gobo-paradižnikovi posteljici, za glavno jed so pripravili v filo ovita piščančja prsa na sladkem zelju s šparglji, za sladico pa štrudelj za v žep..za vsak slučaj, če ne bi bilo prostora več v trebuščku. Kosilo smo namreč z velikim užitkom tudi pojedli!


Ugotovili smo, da se iz domačih, lokalnih sestavin, ki jih poznamo, uživamo vsakodnevno in jih ne rabimo imeti celo vrsto različnih, lahko ustvarijo izjemni krožniki, za oči in okus, primerni za v najzahtevnejše restavracije ali sladokusce.
Tako so osnovnošolci ugotovili, da še niso pojedli vsega znanja (čeprav se jim to včasih dozdeva) in da se je vredno in zabavno izobraževati o hrani, pripravi in zakonitostih kuharskih postopkov, v družbi najboljših za njihovo – in naše skupno dobro.