Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

V Gorenjki doživeli čokoladno cesto!

19. sep

Kot, da bi prišli v obljubljeno deželo! Sprehod med stroji, ki dišijo po čokoladi, iz katerih se kadi čokoladni prah, kjer se namesto olja pretaka kakavova masa do obložene mize, kjer pa so (brez besed) številne otroške oči povedale vse: »še en kos prosim«.


S preko 110 osnovnošolci in njihovimi učitelji, vključenimi v projekt Kuhna pa to, smo obiskali Gorenjko, tovarno z eno najbolj priljubljenimi ali nepogrešljivimi sestavinami našega vsakdana: čokolado in sladkim pecivom. Smukali smo se med stroji, ki od grenke kakavove mase do trpke lešnikove kreme meljejo, tudi čokolado v prahu, ki pa baje nikoli ne postane ploščica. Povzdigovanje na prste je bilo v večini nujno, ko smo občudovali mimohod čokoladnih tablic – v tekočem stanju do tistih, že strjenih in velike kupe riževe čokolade, ki je čakala na pakiranje.

Ob informacijah tehnikov: kako poteka celoten proces, tudi v laboratoriju, kako in predvsem kdo se odloča o novih okusih, koliko kakavovega masla je potrebnega za temno ali manj temno čokolado, na koliko stopinjah se meša in predvsem: kakšni bodo novi okusi, so se nam cedile sline in se širile oči, kar smo v red spravili ob degustacijski mizi, polni sladkih dobrot. Da je bilo sladkega (skoraj) preveč, smo ugotovili ob prijetnem vonju po sveže pečenem kruhu v obratu pekarne, kjer smo bili priča peki francoskih štruc in drobnega peciva, kjer zanimivo – le delno vlogo opravljajo stroji in roboti. Človeške roke s popolnim občutkom do mehkobe in oblike, so tukaj še nujni sestavni del proizvodnje!

 

Vonj je sporočal, da je pred kratkim iz prostorov odšlo veliko svežega okusnega kruha, ki nas čaka na prodajnih policah širom Slovenije.