Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Spoznavamo kulturno-prehransko dediščino Japonske

6. jun

 Ob nekajletnem raziskovanju kulturno – prehranske dediščine svoje dežele, nas je zamikalo spoznati delček bogate kulture in z njo povezane prehrane Japonske.

»Otroci za otroke ob prazniku otrok« je bil povod za »skok« v obdobje med 1603–1868. Takrat naj bi na Japonskem pričeli z izobešanjem pisanih lampijonov – Koinobori-jev, v obliki letečih krapov, kar je postalo tradicionalen majski obred ob Nacionalnem prazniku otrok, ko slavijo njihovo zdravje in srečo.
Majhen, a pogumen krap je plaval proti toku in se boril z valovi, da so mu pognala krila. Tako je postal velik, močan zmaj,… kar simbolizira moč, srečo in zdravje otrok. Kot naj bi bilo pisano življenje, se s tem namenom izdelujejo barviti leteči krapi in se namesto zastav izobešajo po deželi.
Seveda pa tudi ta kulturni dogodek spremlja pripadajoča kulinarična dediščina v obliki riževih kolačkov, zavitih v hrastove liste ali kashiwa mochi-jev.

Povod za sodelovanje z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji je bogata prehransko-kulturna dediščina, ki v veliki meri temelji na pomembni vlogi ajde in njeni vpetosti v tradicijo obeh dežel. Z namenom spodbude kreativnosti, krepitve ročnih spretnosti, širitve informacij in nagrade za do-sedanje ustvarjanje, smo izvedli delavnici na OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, ki so v projektu Kuhnapato navdušili s prizadevnostjo in odličnostjo, tudi otrok s posebnimi potrebami in OŠ Drska Novo mesto, ki so najštevilnejše pristopili v vseh osmih letih delovanja projekta. Zato so otroci ob omenjenih riževih krapcih, polnjenih s fižolom, delegaciji japonske, ki je kreativno delavnico nadgradila z glasbeno – gledališko predstavo, ponudili tudi ajdove izdelke »po slovensko«.

Širimo znanje in sposobnosti s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija in z generalnim pokroviteljem Spar Slovenija. Tokrat v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji.