Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Svečani zaključek na Dolenjskem

24. apr

Letošnjo epizodo, osmo po vrsti, so sklenili osnovnošolci Dolenjske. Kot njihovi vrstniki po vsej Sloveniji, so (zaradi številčnosti) na dveh dogodkih (23.4. in 24.4.2019) v trgovskem centru Qlandia Novo mesto, pred trgovino Interspar javnosti ponudili jedi, ki so jih čez leto kuhali za svoje sošolce. Seveda pohvale tudi njim, ki so ponovno dokazali, da se projekt Kuhnapato iz leta v leto razvija v več smeri.
Številčnost sodelujočih, ki se, ko smo pred tremi leti s pobudo, sofinanciranjem Ministrstva za zdravje in delom pod »streho« Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter pokroviteljstvom podjetja Spar Slovenija, stopili v šolske kuhinje, povečuje. Vendar je to le del zavidljivih rezultatov.
Otroci med 3. in 9. razredom osnovne šole (ponekod so bili vključeni tudi prvošolci) nam z vsako gesto dajo vedeti, da sprejemajo poslanstvo našega projekta - svojega dela, kar pomeni sobivanje z naravo: črpanje sezonskih sestavin iz okolice, uporaba le teh v tradicionalnih jedeh, ki jih nekateri bolj drugi še malce manj spretno prilagajajo današnjim potrebam telesa. Sprva so tekmovanja, kjer so pod prste otrokom gledali najboljši slovenski chefi, narekovala izjemnost tudi v okusih, oblikah in inovativnosti predstavitev, a postali smo zreli – dovolj, da se vso pridobljeno znanje, veščine, ljubezen do zdrave hrane…neguje naprej. V bistvu nivo vsega izvedenega narašča, kot so boljši rezultati.
K temu so letos ponovno pripomogle tudi nekatere enote CŠOD, kjer so na izjemno kvaliteten način motivirali otroke OŠ, ki se zaradi takih ali drugih razlogov za osnovni del niso odločili.
Po toliko letih lahko tudi potrdimo, da premikamo mišljenje starejših generacij, s pomočjo otroškega entuziazma ter vas – medijev. Nešteto domala pozabljenih jedi, ki ponovno burijo domišljijo in pripomorejo k pestrosti prazničnih, gostinskih ali pa kar vsakodnevnih miz tudi pri nas vseh doma, ne-nazadnje Slovenijo postavlja na kulinarični zemljevid sveta, kar je še posebej v zadnjem času tudi oprijemljivo očitno. Vendar pa je naša osnovna ciljna populacija, se pravi osnovnošolci Slovenije, na poti k odgovornemu, samostojnemu ali samoiniciativnemu načinu življenja, katerega pomemben del je hrana. Rezultati kažejo, da so posrkali izjemno koristne informacije, ki so jih pridobili od številnih, v projektu sodelujočih strokovnjakov in jih ohranjajo na dolgi rok, da vedno bolj vedo: kaj jesti kdaj in zakaj in da je zelo pomembno kako »to« izgleda. Jedi znajo ovrednotiti, povezati s kulturnim okoljem, kot je to v času njihovih babic, non, mam…tudi bilo.
Zato si lahko ponovno s ponosom voščimo: Dober tek Slovenija, vsak dan!