Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Osma zbirka receptov slovenskih osnovnošolcev

21. nov

Slovenijo velja meriti v njeni kulinarični pestrosti in ne velikosti. Gre za edinstven primerek gastronomskega bogastva na »nekaj kvadratnih kilometrih«, ki ga narekujejo geografska, posledično klimatska raznolikost v povezavi z zgodovino prebivalstva. Med slednje prištevamo migracije s končnim ciljem ostati na naših tleh ali prehode zaradi trgovanja, spreminjanje mej z ostajanjem prebivalstva na tej ali oni strani ter vzroke vsega naštetega, ki so na nek način določali kulturno značilnosti posameznih skupin prebivalstva. Način prehranjevanja je v času naših prednikov predstavljal enega glavnih temeljev kulture, se pravi osnovne, ki so jo iz najrazličnejših koncev Evrope prinesli s seboj, v kombinaciji s sprejeto ali povzeto od lokalnega prebivalstva. Hrana je v veliki meri bila posledica opravljanja delovnih nalog v odnosu do posamezne regije in njene naravne danosti ter možnosti pridelave hrane. Še danes, kot tudi v preteklosti, pa se soočamo z vplivi sosednjih držav, ki se bolj kot v osrednjem delu Slovenije kažejo na obrobju.
Res, da je Slovenija razdeljena na 24 gastronomskih regij, a osnovnošolci, vključeni v projekt Kuhnapato, so v devetih letih raziskovanja po lastni prehranski dediščini dokazali, da tako rekoč v vsaki vasi najdemo kulinarično posebnost v obliki recepta, sestavine ali vsaj postopka ter odklone v imenih jedi, ki imajo stične točke v vsebnostih. Prinesena kultura je sčasoma na slovenskih krožnikih dobila drugačno podobo, ki se je in se še vedno prilagaja danostim narave v odnosu do letnih časov ter ekonomskim zmožnostim posameznih skupin prebivalcev. Tako za posamezne jedi velja teza, da je receptov toliko, kot je gospodinj. Globalno bi lahko ločnico postavili med vsakdanjimi in prazničnimi jedmi, kjer ne gre zanemariti pred prazničnih ali postnih in po prazničnih jedi v znak gospodarnosti ali trajnostnega početja, kot bi danes poimenovali dejstvo: nič ne vrzimo stran.
Pred vami je zbirka receptov in okusnih izdelkov, ki so jih osnovnošolci Slovenije pripravili svojim sošolcem v šolskem letu 2018/19 v okviru aktivnosti Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno kosilo – Kuhnapato, ki deluje s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija in s pokroviteljstvom podjetja Spar Slovenija.