Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Nagrajenci tekmovanja na Podvinski tržnici

6. jun

Ob hiši, kjer je pred časom še bila štala in se imenuje Vila Podvin, kjer iz lokalnih sestavin okoliških kmetij in malih pridelovalcev nastajajo jedi po zadnjih kulinaričnih trendih mojstra Uroša Štefelina, se je v soboto, 6.6.2015 dopoldan odvila junijska Podvinska tržnica, kot je to v navadi vsako prvo soboto v mesecu.

 

Tokrat so jo obogatile tri skupine nagrajencev letošnjega tekmovanja Kuhnapato: skupina L'binski flosarji, OŠ Ljubno ob Savinji, skupina Rok'nrol kuhalnice, OŠ Frana Metelka Škocjan in skupina Jenkovi nageljčki, OŠ Simona Jenka Kranj. S svojimi - tekmovalnimi izdelki so navdušili obiskovalce in jim hiteli razlagati o poreklu receptov in spretnostih, ki so jih morali uporabiti za jenkove nageljčke s kranjsko klobaso, ocvrte slive, pastirski sir s pletenico in namaze iz semen s kruhovim čipsom ali sveže pečenimi žemeljcami.


Bivanje med lokalnimi pridelovalci in okoliškimi kmeti smo izkoristili za črpanje zanimivih poučnih informacij o pridelavi rdeče koruzne moke, prekajevanju rib, pridelavi sira, bučnih namazov, skrivnosti gorenjske klobase in pomake ob njej, medu in cvetnem prahu, izdelkom iz jagod, domačih sokov, kisa in še bi lahko naštevali.


Aktualen pristop in ob enem spodbuden namen za ohranjanje panog malih pridelovalcev in posledično zdrave hrane z znanim poreklom, je izjemen prikaz, kako učinkovito povezati lokalno hrano z našimi kuhinjami, slediti lokalnim značilnostim, letnim časom kot pogoju uporabe teh ali onih sestavin iz okolice z recepti naših prednikov ali slediti zadnjim zapovedim.