Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Nikoli ni pre - zgodaj

26. feb

Dobro poznan rek: »nikoli ni prepozno« nam ne malokdaj povzroča muke, ko se s silnim naporom v zrelih letih lotevamo popolnih novosti in se prepričujemo – v slednje.. da pa (skoraj) nikoli ni prezgodaj ali da velja otroke v »kuhinjo« spustiti čim prej, z navdušenjem dokazujejo predšolski otroci, ki smo jih tokrat še pod nadzorom starejših – osnovnošolskih prijateljev vključili v program Kuhnapato.

V letošnjem šolskem letu nadgrajujemo program, ki deluje s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje, v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter s pokroviteljstvom Spar Slovenija. Dejavnost z delnimi prilagoditvami starostnim skupinam širimo v vrtce.

Nekaj letna vprašanja, v katerih se skrivajo prošnje, moledovanje: »Kaj pa mi?«, »Tudi mi bi kuhali!!« iz ust prvo, drugo, tretje…šolcev, so nas spodbudila k ukrepom. Glasni otroci, že vrsto let, a ob enem nemočni pri oblikovanju učnih načrtov z dodajanjem vsebin, ki sodijo med splošno izobrazbo, nudijo dodano vrednost otrokom pri povezovanju znanj (tudi matematike, kemije, jezika..), krepitvi ročnih spretnosti, socializacije: sodelovanja, organizacije v skupini, strpnosti, ..seveda z glavnim ciljem vzeti sezonsko hrano iz okolice, jo uporabiti v kuhinji na temeljih tradicije, a današnjim potrebam telesa primerno (in z navdušenostjo vse to pojesti), za trajnosten, zdrav, zadovoljen ter posledično uspešen življenjski slog, so dosegli prisluh nekaterih javnih zavodov po Sloveniji.
V prvi fazi smo malčke povabili v »kuhinje« ali gospodinjske učilnice njihovih osnovnošolskih prijateljev.
Tako so v Dornberku, Škocjanu na Dolenjskem in na mednarodnem oddelku OŠ Danile Kumar v Ljubljani za kuhalnice prijeli skupaj. In oboji so se naučili nekaj novega! Predšolski ter nekaj otrok iz prvega razreda je osvojilo nove spretnosti, v bistvu so nas presenetili, kaj zmorejo – in že znajo! Osnovnošolci pa so imeli učno uro podajanja znanja, ki je eden izmed ciljev programa Kuhnapato. Tudi mi smo odnesli svoje, predvsem potrditev, da ni pre-zgodaj tudi, ko otrok komaj seže preko mize. Po okusnih, za oko privlačnih rezultatih sodeč, od katerih ni ostalo nič, je akcija uspela.

Foto: Helena Kermelj in Saša Prelesnik